Biden verslaat Brussel in interesses van scholieren

Nederland kiest morgen voor het Europees Parlement, maar voor scholieren zijn de komende presidentsverkiezingen in de VS eigenlijk een stuk interessanter. Hierin spelen nieuwsmedia trouwens een prominente rol. De meeste scholieren vinden namelijk dat journalisten ze beter inlichten over Biden en Trump dan over de politiek in Brussel. En dat terwijl de Europese politiek sterk van invloed is op hun toekomst, vinden velen.

 

Dat komt naar voren uit een ondervraging van 400 Nederlandse scholieren, samen met onze partner Scholieren.com. De helft geeft aan de Amerikaanse verkiezingen interessanter te vinden tegen 39 procent die de stembusgang morgen bovenaan zet. 

 

Wat de scholieren betreft, mag de huidige Amerikaanse president Biden nog vier jaar aanblijven. Hij krijgt de steun van 47,6 procent tegen een magere 13,6 procent voor Donald Trump.

 

De enquête toont overigens verder aan dat zeker de helft van de ondervraagde jongeren wel degelijk interesse heeft in de Europese verkiezingen. Ze volgen het nieuws erover, maar dan toch vooral passief via sociale media. Google is het eerste platform om meer gedetailleerde informatie te zoeken.  

 

 

De belangrijkste thema’s van de EU-verkiezingen voor scholieren

 

Traditionele media, en dan uiteraard die online, zijn voor de geïnteresseerde groep een belangrijke nieuwsbron. Uit de antwoorden komt niettemin naar voren dat berichtgeving over de EU minder tot de verbeelding spreekt dan die uit de VS. Gezien het juist door de media vaak zelf geopperde grote belang van Brussel, zou het journalisten tot nadenken mogen stemmen waarom jongeren kennelijk verkiezingen in VS toch interessanter vinden. 

 

Nederlandse jongeren tonen al met al best veel vertrouwen in de EU. Slechts 14 procent is uitgesproken wantrouwend. Gevraagd naar of ze zich door nieuwsmedia goed vertegenwoordigd voelen in het nieuws over de EU-verkiezingen, zegt maar ruim een op drie overtuigend ja. Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt daarentegen dat er in Nederland goed en begrijpelijk door nieuwsmedia wordt bericht over de komende Amerikaanse verkiezingen.

 

Biden wint het vooralsnog van Brussel zo lijkt het, maar we hopen dat alle stemgerechtigde jongeren morgen een stemlokaal opzoeken. Lees ook het gesprek dat NewsZee Danique deze week had met twee Nederlandse vertegenwoordigers in het Europarlement.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven