Cathrine Gyldensted: stoppen met gedachteloos beledigen

In samenwerking met het lectoraat Constructieve Journalistiek in Zwolle en ons jongerenpanel, de NewsZees, is #UseTheNews het project WhatZ Next begonnen. WhatZ Next, momenteel nog in een testfase, is een constructieve contentagenda die nieuwsmedia kan helpen om jonge doelgroepen te bereiken en een duurzame connectie met hen op te bouwen. WhatZ Next biedt nieuwsmedia elke dag journalistiek-inhoudelijke en constructieve suggesties voor onderwerpen die ze kunnen oppakken. Het begrip ‘constructieve journalistiek’ komt hier vaak terug, maar wat is het nu eigenlijk en waar komt het vandaan? In deze serie op onze website komen experts aan het woord.

 

We beginnen met Cathrine Gyldensted, een Deense journalist en schrijfster die met haar boek ‘From Mirrors to Movers’ een van de voorlopers van constructieve journalistiek werd.

 

De Deense baseert zich op elementen uit de positieve psychologie en houdt vele overtuigende toespraken over waarom we een alternatief nodig hebben voor de dagelijkse golf aan slecht nieuws. In 2015 kwam Cathrine naar Nederland om als ‘Director of Constructive Journalism’ het fenomeen bij de Hogeschool voor Journalistiek in Zwolle op de kaart te zetten. Nog steeds houdt het haar enorm bezig en speciaal voor #UseTheNews schreef ze over wat constructieve journalistiek volgens haar voor jongeren zou kunnen betekenen:

 

“Jong zijn betekent dat je verandering wilt zien. Verbetering. Je wil onrecht stoppen. Niet morgen, maar vandaag, of eigenlijk zelfs de dag daarvoor. Dat is, denk ik, hoe we naar onze jeugd zouden moeten kijken. En dat is ook hoe we over journalistiek moeten nadenken als we mensen van een jongere leeftijd willen bereiken.”

 

 

“Een nieuwe vorm van journalistiek zou een kruising moeten zijn tussen onderzoekend zijn en tegelijkertijd ook productief. We moeten kritisch zijn, maar ook vooruitstrevend. We zouden een dialoog moeten faciliteren, die depolariserend werkt. Die echt luisteren en begrijpen bevordert in plaats van elkaar oppervlakkig en gedachteloos te beledigen.”

 

“Dit betekent dat we middelen zouden moeten gebruiken uit de klassieke journalistieke benadering, maar ook nieuwe methodes van constructieve journalistiek. Er zijn vele onderzoeken geschreven sinds deze methodes meer dan tien jaar geleden tot stand begonnen te komen. De meeste benadrukken dat jongeren zich losmaken van de traditionele nieuwsbenadering. Onderzoek suggereert ook dat dit te maken heeft met een emotionele ontkoppeling van de vele negatieve berichten om jezelf zo te beschermen. Het is goed mogelijk om concepten te ontwikkelen die dit tegengaan.”

 

Lees hier het hele stuk getiteld ‘Burning Hearts and Burning Souls’ en ook hoe we dit volgens Cathrine Gyldensted zouden moeten aanpakken.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven