MBOMediawijs: Fake news, media & politiek, de filterbubbel
Een les voor het mbo over het fenomeen filterbubbel in relatie met nieuws.
MBOMediawijs: Fake news, media & politiek, de filterbubbel Lees verder »
Een les voor het mbo over het fenomeen filterbubbel in relatie met nieuws.
MBOMediawijs: Fake news, media & politiek, de filterbubbel Lees verder »
Een les voor het mbo over de begrippen desinformatie, misinformatie en malinformatie.
MBOMediawijs: Desinformatie, misinformatie en malinformatie Lees verder »
Helaas is het nieuws vaak niet vrolijk. Ook in het Jeugdjournaal komen onderwerpen voorbij waarvan je kan schrikken. Over grote rampen, of over moord. Of over andere nare dingen die kinderen meemaken en die in het nieuws komen. Op deze pagina vind je allerlei tips, ook om te bespreken in de klas.
NOS Jeugdjournaal: Wat te doen met vervelend nieuws? Lees verder »
De filterbubbel (ook wel filter bubble) is het verschijnsel waarbij websites en zoekmachines hun resultaten afstemmen op jouw (eerdere) online zoekgedrag. Dat kan handig zijn, maar maakt het ook lastiger om andere meningen of diverse informatie- en nieuwsbronnen te vinden. Wat kun je doen om de filterbubbel te omzeilen? Deze site helpt jongeren op weg.
Netwerk Mediawijsheid: Filterbubbel Lees verder »
Beeld is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Op sociale media, in reclames of het onderwijs; overal worden verhalen verteld met video’s, foto’s en animaties. Beelden zijn, zeker in combinatie met geluid, een krachtig middel. Ze kunnen ons raken, betrekken én beïnvloeden. Vaak gebeurt dat onbewust. Deze website gaat in op beeldgeletterdheid en
Netwerk Mediawijsheid: beeldgeletterdheid Lees verder »
Media zoals kranten en televisie kunnen misleiden en de werkelijkheid kleuren. Ook op internet zijn gekleurde of (bewust) gemanipuleerde berichten te vinden, zoals op sociale media of nieuwswebsites. Mediawijs zijn betekent onder andere: begrijpen hoe media de werkelijkheid weergeven, om op basis daarvan een bewust oordeel te kunnen vormen. Waar moet je op letten en
Netwerk Mediawijsheid: Invloed van de media Lees verder »
Op internet kan iedereen nieuws maken en informatie delen. Hierdoor lijkt het steeds lastiger om betrouwbare informatie te vinden. Hoe zorg je ervoor dat je toch goed geïnformeerd wordt? Bijvoorbeeld als je naar de stembus gaat? Daarvoor hebben we vrije pers nodig. Journalisten die de dingen onafhankelijk uitzoeken en controleren. Maar wat is persvrijheid precies?
Netwerk Mediawijsheid: Wat is persvrijheid precies? Lees verder »
Het HUMAN-televisieprogramma Medialogica heeft een eigen aanbod voor in de klassen, via SchoolTV. Een artikel in de krant, een programma op tv: de media hebben veel invloed op de manier waarop het publiek een onderwerp beoordeelt. Maar in hoeverre zijn de media een betrouwbare gids?
SchoolTV/HUMAN: Medialogica in de Klas Lees verder »
De app Nep Echt! van het lectoraat Jeugd & Media van hogeschool Windesheim helpt jongeren met een licht verstandelijke beperking om een zelfstandiger én veiliger online leven te leiden. Elk kind moet veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien in de digitale samenleving. Het lectoraat bevordert daarom mediawijsheid onder jongeren en de volwassenen die hen helpen
Hogeschool Windesheim: Nep Echt! Lees verder »
De Dag Vandaag is de gratis digitale agenda voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs. Aan de hand van actuele gebeurtenissen maken ze kennis met maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, mediawijsheid, vrijheid, democratie en kinderrechten. Ook bevat De Dag Vandaag lesopdrachten, video’s, enquêtes en andere vormen van activatie.
FutureNL: De Dag Vandaag Lees verder »