Digital News Report 2024: Minder vertrouwen en nog meer sociale media onder jongeren

Jongeren hebben minder vertrouwen in nieuws en ze mijden het steeds vaker. Dat komt naar voren uit het Digital News Report 2024. Jongeren hebben bovendien minder interesse in nieuws. Er is dus werk te doen! We vertellen je hieronder de belangrijkste punten over jongeren uit dit jaarlijkse, belangrijke internationale rapport.

 

Het verslag voor Nederland is gemaakt door het Commissariaat voor de Media in samenwerking met het Britse Reuters Institute/Oxford. Dit jaar hebben 2037 respondenten de vragenlijst ingevuld. De resultaten hieruit zijn representatief. Opvallend is net als vorig jaar de rol van jongeren in het rapport.

 

 

Vertrouwen

 

Om te beginnen is het vertrouwen van jongeren in het nieuws gedaald van 48% in 2021 naar 41% in 2024. Eén van de belangrijkste criteria voor vertrouwen en de beoordeling van betrouwbaarheid is volgens dit rapport transparantie, dus dat media helder en open aangeven hoe ze tot berichtgeving zijn gekomen. Bij jongeren specifiek is ook niet-overdreven en niet-sensatiebeluste berichtgeving belangrijk. Dit staat op nummer twee.

 

Interessant is dat er een verband is te zien tussen mensen die sociale media als voornaamste bron gebruiken en het vertrouwen in nieuws. Als sociale media de voornaamste bron is, dan is het vertrouwen in het merendeel van het nieuws laag.

 

 

 

 

Nieuwsmijding

 

Jongeren mijden vaker het nieuws. 10 procent van de jongeren (18-34-jarigen) geeft aan het nieuws vaak te mijden, vergeleken met 8 procent van de 35-plussers. Aan de andere kant van het spectrum geeft 25 procent van de jongeren aan het nieuws nooit te mijden, tegen 40 procent van de 35-plussers.

 

Amma Asante, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, vertelde tijdens de lancering van het Nederlandse deel van het rapport dat ze zich zorgen maakt over de band tussen journalistiek en jongeren. Ze hoopt dat deze cijfers nieuwsmedia ertoe zetten om een brug te slaan tussen jongeren en media. Eén van de manieren is misschien wel via sociale media.

 

Sociale media

 

Eén derde van de 18-24-jarigen haalt zijn nieuws vooral van Instagram (32 procent). YouTube (26 procent) en TikTok (19 procent) zijn hierna belangrijke bronnen. Weinig jongeren gaan direct naar nieuwssites. Ze vinden het nieuws vooral via sociale media. 

 

Een grote bron van nieuws voor jongeren op Instagram is Cestmocro en daarom zijn er dit jaar ook vragen gesteld over dit account waar gebruikers ook alle ruimte hebben te reageren. De initiatiefnemers van het populaire account zijn niet erg transparant over hun motivatie of doelen en ze reageren niet op vragen van bv #UseTheNews. Uit het onderzoek blijkt dat 14 procent van de 18-24-jarigen afgelopen week nieuws heeft gezien van Cestmocro. In de leeftijdsgroep 25-34 jaar is dit percentage 7 en onder respondenten ouder dan 35 jaar minder dan 1. 

 

Maar dat betekent niet dat traditionele nieuwsmedia jongeren niet bereiken op sociale media. Er is namelijk weinig verschil te zien in de uitsplitsing van leeftijdsgroepen onder de 35 (43 procent) en 35-plussers (47 procent) als we kijken naar het aandeel dat op sociale media aandacht besteed aan reguliere nieuwsmedia.

 

In het najaar komt het Commissariaat voor de Media met een aanvullend onderzoek over jongeren (16-24 jaar) en nieuws. Daarin wordt onder andere gevraagd hoe het nieuws voor deze doelgroep interessanter kan.

 

Je kunt het rapport hier vinden.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven