Dit had nieuws moeten zijn volgens Bine en Ida: De VN-Milieuvergadering

Bine Liem (22) en Ida Simonsen x(26) waren aanwezig bij de Milieuvergadering van de Verenigde Naties in Kenia. Ze zijn beiden VN-Jongerenvertegenwoordigers Biodiversiteit en Voedsel bij de Nationale Jeugdraad en maakten deel uit van de Nederlandse delegatie. We vroegen ze naar hun visie over de nieuwsverslaggeving van deze vergadering.

 

De VN-Milieuvergadering van de Verenigde Naties (United Nations Environment Assembly, UNEA) wordt om de twee jaar gehouden. De 193 deelnemende landen discussiëren hier over milieukwesties en formuleren beleid aan de hand van resoluties. Ida en Bine vormden samen met 10 anderen de Nederlandse delegatie.

 

 

“Welk nieuws?”, zeggen ze in koor. Ida: “Het meeste Nederlandstalige nieuws dat we over deze bijeenkomst hebben gevonden kwam uit België want dat land heeft momenteel het Europese voorzitterschap.”

 

En dat is pijnlijk, vinden ze. “Het is voor iedereen, maar speciaal voor jongeren, belangrijk om de VN-Milieuvergadering te volgen omdat we daar naar de planeet kijken vanuit de drievoudige planetaire crisis. Dit betekent dat er wordt gekeken naar zowel klimaatverandering als biodiversiteit en vervuiling”, zegt Ida.

 

“In Nederland wordt er volop over de klimaattop gerapporteerd, maar niet over deze milieutop. En als mensen niet van deze vergadering horen, gaan ze de overheid ook niet tot verantwoording roepen of verantwoordelijk houden voor wat er uiteindelijk wordt afgesproken. Want zelfs de lage ambities halen we vaak nog niet”, vertelt Ida. “En als de bevolking niet weet wat er afgesproken is, komt daar ook geen verandering in. De media hebben hier een hele grote verantwoordelijkheid in.” 

 

Maar wat had het nieuws moeten zijn? Bine: “De uitkomsten van de conferentie zijn allesbehalve ambitieus en zijn een skelet van alles wat er ooit stond. Het is heel teleurstellend en er is veel water bij de wijn gedaan.”

 

Het thema van dit jaar was ‘effectieve en inclusieve actie’, maar de afgesproken resoluties zijn volgens Bine allesbehalve dat. “Als je kijkt naar wat alle landen met elkaar hebben besloten, is het nog maar een deel van de ambitie die de conceptresoluties ooit hadden. Het is heel zonde, maar ook komisch omdat de VN heel prestigieus naar buiten treedt. Puntje bij paaltje is er heel weinig gebeurd en de media hebben niemand ter verantwoording geroepen.”

 

 Ida vult aan: “Er zijn ook resoluties die pijn doen om aan te denken, omdat ze er niet doorheen zijn gekomen.” Bijvoorbeeld de resolutie over klimaatrechtvaardigheid, die niet is geaccepteerd. “Dit is onder anderen voor jongeren één van de allerbelangrijkste thema’s die er überhaupt is. En dat deze resolutie niet serieus is genomen vind ik een middelvinger naar de toekomstige generaties. Dit had ik wel in het nieuws willen zien.”

 

Het feit dat er geen berichtgeving is geweest over de afgezwakte resoluties is volgens hen teleurstellend. “Media volgt in grote lijnen wat populair is. Het is ook moeilijk om nieuwe dingen te ontdekken. En het is niet de klimaattop, dus dan is het niet interessant genoeg maar dat maakt het niet minder belangrijk”, denkt Bine.

 

Als jongerenvertegenwoordigers hebben ze wel een mooie bijdrage mogen leveren bij de onderhandelingen. “We hebben veel inspraak gekregen op manieren die we bij andere conferenties voorheen veel moeilijker bereikten. En we hebben ook meermaals gehoord dat onze stem en aanwezigheid daar, wel een verschil maakte in hoe bepaalde gesprekken gevoerd werden”, aldus Ida.

 

Ze hopen dat de media volgende keer dit belangrijke thema voor jongeren niet zullen overslaan. Ida: “Jongeren moeten kunnen meekijken, -luisteren, -praten en uiteindelijk ook meebeslissen op internationaal milieubeleid.”

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven