Voor docenten

Docenten krijgen een steeds grotere rol in het beleid om jongeren nieuwswijzer te maken. Op deze pagina bieden we voor docenten daarom nu op één centrale plek de nieuwste inzichten, onderzoeken en onze diensten aan om nieuwswijsheid te bevorderen.

We schenken aandacht aan de activiteiten van onze partners, maar ook van nieuwsorganisaties zelf. De laatste groep is nog weinig zichtbaar bij het promoten van nieuwswijsheid. Dat willen we graag veranderen.

We presenteren hier naar verwachting vanaf het tweede kwartaal van 2023 twee diensten aan voor docenten en scholen: de Database Nieuwswijsheid en #UseTheNews @ School. Neem alvast een kijkje!

“Nieuwswijsheid is je grondig, zelfkritisch en sociaal informeren over wat speelt en constructief bijdragen aan informatie-uitwisseling en de samenleving.”

Fifi Schwarz
Adviseur onderwijsvernieuwing en specialist nieuwswijsheid

Database Nieuwswijsheid

De Database Nieuwswijsheid biedt docenten eindelijk één centrale plek voor les- en ander materiaal over het bevorderen van nieuwswijsheid en het informeren over journalistiek, nieuws en nieuwsmedia. De laatste groep werkt er ook aan mee!

Alvast vragen? Contact ons hier of mail ons op team@usethenews.nl

#UseTheNews @ School

#UseTheNews @ School biedt scholen en lokale (beeld)journalisten de kans elkaar voor of op het digibord te ontmoeten. We geloven dat persoonlijk contact het beste is, niet alleen om uit te leggen hoe je als (beeld)journalist werkt, maar ook omdat het de basis kan zijn voor een duurzamere relatie. Juist in de regio en lokaal kan direct contact tussen de journalistiek en jonge doelgroepen uiteindelijk bijdragen aan meer op maat gemaakte nieuwsproducten waarin jongeren zich herkennen, er mogelijk aan kunnen bijdragen en die gaan over hun directe omgeving.

WhatZ Up

#UseTheNews Nederland start eerste projecten op

#UseTheNews Nederland maakt in 2023 een vliegende start. Behalve de website en nieuwsbrief introduceren we de komende maanden ook enkele projecten, vaak samen met onze …

Lees meer →

Peiling #UseTheNews: scholieren keren nieuws maar beperkt echt de rug toe

Nederlandse scholieren keren het nieuws maar beperkt echt de rug toe, maar ze zijn wel kritisch over de vorm en de toon. Dit beeld komt …

Lees meer →

Nieuwswijsheid wordt een blijvertje in de klas

Het kabinet gaat digitale geletterdheid toevoegen aan het curriculum voor basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen kunnen daardoor al vroeg beschikken over vaardigheden om optimaal gebruik …

Lees meer →

#UseTheNews officieel gelanceerd in Oostenrijk

#UseTheNews is live in Oostenrijk. Het nationale persbureau APA werkte al enkele maanden aan de voorbereidingen, maar eind januari lanceerde APA samen met partners het …

Lees meer →

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Scroll naar boven