European Journalism Centre (EJC) en #UseTheNews Nederland sluiten partnerschap

European Journalism Centre (EJC) en #UseTheNews Nederland gaan samenwerken om nieuwsmedia in Nederland en in Europa toekomstbestendig te maken. Beide onafhankelijke non-profitorganisaties hebben daarvoor een partnerschap ondertekend. Nieuwsmedia moeten zich opnieuw vorm gaan geven in de snel ontwikkelende wereld van social media en AI. De twee partijen zullen onder meer content en kennis uitwisselen en beschikbaar stellen aan de nieuwssector als impuls voor duurzame verandering.

 

EJC zal zijn sterke en betrouwbare positie in fondsenwerving inzetten om het partnerschap kracht te geven. #UseTheNews zal zich in de samenwerking focussen op het thema jongeren en nieuws.

 

EJC ziet de noodzaak van een journalistiek die zich opnieuw of anders vorm geeft, juist in tijden waarin het vertrouwen in media, persvrijheid en de ongehinderde stroom van informatie onder druk staan, met blijvende gevolgen. EJC, gevestigd in Maastricht, heeft ruim dertig jaar ervaring in het ondersteunen, ontwikkelen en versterken van journalisten, mediaorganisaties en de maatschappij door middel van programma’s en initiatieven. Het is een van de meest vooruitstrevende organisaties in Europa in het promoten van media-innovatie, het steunen van grensoverschrijdende samenwerking en het promoten van nieuwswijsheid. EJC organiseert evenementen, trainingen en is een van de grootste partijen op het gebied van het beschikbaar maken van grants voor journalistiek.

 

#UseTheNews heeft zich ten doel gesteld om samen met jongeren te voorkomen dat nieuwsmedia het contact met jonge doelgroepen verliezen. De huidige generatie social natives is fundamenteel anders dan alle vorige en ze missen voor een groot deel de relevantie en het perspectief in het huidige traditionele nieuwsaanbod. Door behalve met jongeren ook samen te werken met journalisten en onderzoekers wil #UseTheNews de stem van jongeren versterken. De stichting wil nieuwsmedia aansporen om vernieuwende en ook constructieve vormen van journalistiek te ontwikkelen die beter aansluiten op nieuwe generaties.

 

Lars Boering, directeur van EJC: “Wij zijn blij dat we met dit partnerschap ook de focus kunnen leggen op hoe journalistiek en media zich zodanig gaan ontwikkelen dat ze jonge Nederlanders (en Europeanen) weten te bereiken op een manier die bij hen past. Daarnaast is het verbeteren van nieuwswijsheid goed om ook in de toekomst een goed geïnformeerde maatschappij te ondersteunen. EJC heeft een sterke positie in het Europese werkveld en met deze samenwerking versterken we elkaar en maken we ons ook nog beter zichtbaar in Nederland waar we zijn gestart en gevestigd. Onze ervaring en netwerk met partners zal de samenwerking met #UseTheNews vleugels geven.”

 

Patrick Selbach, directeur van #UseTheNews Nederland: “Wij zijn trots op dit partnerschap. EJC en #UseTheNews delen een missie en we kunnen elkaar nu aanvullen en samen sterker zijn in het bereiken van onze doelen. Voor een jonge stichting als de onze is het een nieuwe grote stap voorwaarts om ook het vertrouwen te hebben van een organisatie die internationaal sterk staat in de journalistiek en bij grote instituties en fondsen. #UseTheNews kan met de huidige zusterorganisaties in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ook internationaal bijdragen aan dit nieuwe verbond.”

 

EJC en #UseTheNews zullen later dit jaar de eerste concrete gezamenlijke acties en projecten presenteren.

 

Meer informatie:

Stichting European Journalism Centre:                                #UseTheNews:
Lars Boering boering@ejc.net                                             Patrick.selbach@usethenews.nl
Website: www.ejc.net                                                         Website: www.usethenews.nl

 

Downloaden persbericht:  Persbericht partnerschap EJC en #UseTheNews Nederland

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven