Nieuwkomer Hashtag: online-journalistiek voor jonge Oostenrijkers

Nieuwe journalistieke concepten, betrouwbaar gemaakt nieuws dat jongeren aanspreekt, inzet van influencers en actief zijn op de platformen waar het jongere publiek zit: TikTok, Instagram en YouTube. De Oostenrijkse digitale uitgever Hashtag werkt onder meer in opdracht van nieuwsmedia en beschouwt zichzelf ook als een “incubator” van talent. Het jonge bedrijf wil nieuwsmedia ook actief helpen om meer jongerenwijs te worden.

 

Het jongste product is een “journalistieke entertainmentshow” op TikTok met onder meer livestreams voor Weense jongeren: #wien.stabil, met intussen al bijna 16.000 volgers. Maar bekijk ook eens het TikTok-kanaal dat geinige Random Facts uit de Oostenrijkse geschiedenis presenteert.

 

 

Het betrekken van influencers bij journalistieke vertelvormen is een aanpak die de mediasector met belangstelling volgt. Influencers worden namelijk meestal niet gevolgd vanwege journalistieke betrouwbaarheid. Ze zijn vrijwel altijd om heel andere motieven aantrekkelijk voor jongeren. Veel influencers laten zich bovendien betalen voor promotionele activiteiten. Daardoor ligt een samenwerking tussen nieuwsmedia en influencers niet per se voor de hand.

 

Hoe kijken jongeren hiernaar want zij zijn tenslotte de doelgroep? Onze wetenschappelijke partner Leibniz Institute for Media Research | Hans-Bredow-Institut in Hamburg presenteerde onlangs een eerste studie over dit thema.

 

Meer weten? Mail ons op team@usethenews.nl

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven