Jonge beeldmakers exposeren tegen negatieve berichtgeving

Bijna veertig jonge beeldmakers tonen momenteel hun werken tijdens THE KIND EFFECT expositie in Beeld & Geluid Den Haag. Het project is een tegengeluid voor alle negatieve berichtgeving en moet zorgen voor positiviteit en verbinding. Beeldmaker Lente Weber (17): “Het is zo mooi dat het delen van je verhaal voor verbinding zorgt.”

 

Het verhaal van Lente Weber gaat over de pleegzorg in Nederland. “Ik ben zelf pleegkind en de hulp voor pleegkinderen is minimaal. Ik heb het geluk gehad dat ik nu bij een pleeggezin zit en een dak boven mijn hoofd heb.” Met een stukje tekst en een foto vertelt ze haar ervaringen aan de bezoekers van Beeld & Geluid in Den Haag, met als hoop jongeren te laten weten dat ze niet alleen zijn.

 

De expositie is een initiatief van THE KIND EFFECT, een organisatie die staat voor verbinding die mogelijk wordt gemaakt door het verhaal en de kwetsbaarheid van jonge beeldmakers een podium te geven. Oprichters Robin Cox en Kevin Rijnders zijn enorm trots op de 38 jongeren.

 

 

Het zelfbenoemde ‘magische duo’ kwam twee jaar geleden met het idee voor THE KIND EFFECT. Robin: “We zaten thuis en kregen geen opdrachten. We dachten: Wat willen we nog verder? Wat willen we doen als we hier ooit uitkomen? En wat willen we achterlaten?” Beiden zijn enorm fan van World Press Photo en dat diende dan ook als inspiratiebron voor THE KIND EFFECT. “Alleen is die expositie merendeels negatief beladen. Daarom dachten we: waarom maken we geen positieve World Press Photo?”, aldus Robin.

 

Volgens vestigingsdirecteur Beeld & Geluid Den Haag Sarah-Jane Earle is een positief geluid hard nodig. “Nieuws is heel belangrijk en heeft een groot effect op het dagelijks leven. Maar nieuws brengt bijna altijd negatieve gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een ramp, oorlog of economische crisis.” Daarom vindt ze het belangrijk om als Beeld & Geluid Den Haag een tegengeluid te geven. “Deze expositie bevat misschien geen nieuwsbeelden, maar dat hoeft ook niet per se. Het gaat om de verhalen die de jongeren delen en de ervaringen die universeel zijn, maar niet altijd naar voren komen.”

 

De thema’s die voorbijkomen in de expositie zijn onder andere mentale gezondheid, zelfbeeld, body positivity, lhbtiq+ en familie. Voor een positieve expositie, klinkt het misschien niet als luchtige onderwerpen. “Het gaat erom dat de jongeren allemaal uit hun ervaring zijn gekomen en er positieve draai aan weten te geven. Positiviteit is namelijk niet alleen humor en een lach, maar ook een stukje empowerment, kwetsbaarheid en liefde”, vertelt Robin.

 

In nieuwsmedia worden jongeren niet genoeg gehoord, vertellen Kevin en Robin. “Alleen maar als het gaat om onderzoeken en eerder als grote groep. Er is geen ruimte voor individuen en kwetsbaarheid”, aldus Robin. Kevin vult aan: “Het zijn feiten en meestal ook niet de meest positieve. En dat moet anders kunnen. Want de thema’s leven zeker, maar hoe breng je het onder de aandacht, waardoor je verbinding creëert.”

 

Om jongeren te bereiken én om te weten wat er speelt in de levens van de jongeren gaan ze samen langs bij mbo-scholen door het hele land. En met succes: inmiddels verspreidt de boodschap van THE KIND EFFECT ‘zich als een olievlek’ onder leraren en leerlingen. “We zijn verrast door de ervaringen van jongeren. Toen we voor de klas stonden, kwamen er kwetsbare en indrukwekkende verhalen los. We hebben ook wel met enige regelmaat met tranen in de ogen voor de klas gestaan. Want één: wat ben je dapper dat je dit met ons deelt. En twee: holy shit dat je dit op jouw leeftijd al hebt meegemaakt.”

 

Om nog meer jongeren te bereiken start THE KIND EFFECT volgend jaar met een Academy. Hier worden 25 jongeren tussen de 16 en 26 jaar begeleid om via verhaal een impact te maken. “Het maakt niet uit wat voor opleiding je volgt of dat je autodidact bent, iedereen is welkom. We hopen dat er een kruisbestuiving kan plaatsvinden van verschillende expertises.”

 

THE KIND EFFECT heeft Lente de ruimte gegeven om haar verhaal in een veilige omgeving te delen en ze is erg blij te hebben meegedaan, vertelt ze.  “Ik heb nu geleerd dat mensen ook positief kunnen reageren op kwetsbaarheid. Een persoon kwam zelfs naar mij toe en vertelde mij door hetzelfde proces heen te gaan. Dat geeft mij zoveel kracht. Het is zo mooi dat het delen van je verhaal voor verbinding zorgt.”

 

THE KIND EFFECT is onderdeel van de Kind Follows Kind Foundation. De expositie is tot en met 28 januari 2024 te zien in Beeld & Geluid Den Haag.

 

Meer informatie over THE KIND EFFECT is te vinden op https://www.kindfollowskind.com/

 

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven