Jonge moeder Zara (16) kan nu zorgeloos studeren met gewonnen beurs

Gratis studeren: dé droom voor iedere student. Met een scholarship verwezenlijkt KPMG deze droom voor acht studenten. Vanaf dit jaar met een nieuwe naam: mbo-talentbooster, founded by KPMG. Maar wat maakt dit scholarship zo bijzonder? We waren aanwezig bij de grote finale en zagen met eigen ogen hoe Zara (16) er met de hoofdprijs vandoor ging.

 

 

“Ik ben nog aan het dromen, het moet nog landen dat ik de winnaar ben”, vertelt Zara. “Deze prijs is heel belangrijk voor mij, want ik ga nu gewoon zorgeloos studeren.” Zara is jong moeder geworden en samen met haar dochtertje glundert ze op het podium. “Financiën zijn voor mij een groot gedeelte van de zorgen, want werken gaat nu lastig.”

 

 

De zestien finalisten werden beoordeeld door vier juryleden, onder wie Titia Schutten. Ze is sinds vier jaar betrokken bij de stichting. “We zien vaak dat jongeren wel willen studeren, of een droom of ambitie hebben, maar dat ze dit door geld niet kunnen najagen. Ze werken vaak drie of vier dagen in de week en zijn te moe om in de nacht te studeren.” Daarom stoppen ze vaak met hun studie, vertelt ze. “Met onze financiële steun hopen we dat deze jonge mensen meer rust krijgen en dat ze zich meer op hun studie kunnen focussen en hun diploma kunnen halen.”

 

 

 

Maar naast de financiële beurs, biedt het scholarship nog meer. Titia: “De jongeren krijgen allemaal een coach voor persoonlijke vraagstukken waar ze tegen aanlopen. Daar is onze partner StreetPro voor. En voor andere coaching kunnen ze bij KPMG terecht, bijvoorbeeld bij het regelen van een stage of het schrijven van een brief.” En tijdens de finale werd het netwerk bij KPMG al gebruikt, bijvoorbeeld voor een stage bij TUI en een cover bij Helden Magazine. 

 

Streetpro

 

Mikkie Sinnige is manager bij Streetpro en is medeverantwoordelijk voor de nazorg. “Toen de studiebeurs begon, was het de enige studiebeurs voor mbo’s. Dit vond ik heel oneerlijk, gezien het feit dat er voor HBO en WO meer aanbod is. Inmiddels zijn er wel wat meer mogelijkheden, maar het blijft zo belangrijk omdat op sommige mbo scholen veel dingen niet zo goed zijn geregeld als op het hbo en wo. Met dit scholarship kunnen we hulp aanbieden buiten de gebaande paden om, en dat is hard nodig.” De jongeren krijgen bijvoorbeeld allemaal nazorg. “We hebben een netwerk dat de jongeren kunnen inzetten als het niet goed gaat. En op scholen gaat er vaak wat mis.”

 

 “Op het podium werd zojuist een ervaring gedeeld van een meisje dat haar dochter om half negen naar school moet brengen en vervolgens zelf wordt verwijderd van school omdat ze nooit op tijd is. Daar zijn gewoon oplossingen voor te vinden, alleen moet je wel die hulp krijgen en de juiste mensen weten te vinden. Hierbij kunnen we helpen.”

 

Aan het einde van de middag werden de geldprijzen door de acht winnaars in ontvangst genomen. Zara is blij met haar winst. Het scholarship van 10.000 euro, ook wel vier studiejaren, gaat haar helpen haar zich te focussen op haar studie in de zorg. “Ik wil graag jongerencoach of ambulant hulpverlener worden. Ik wil graag mensen helpen, jong of oud, maakt niet uit.”

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven