Lancering Kindwijzer: Dé nieuwe leidraad voor kind- en jeugdjournalistiek

Gisteren is een nieuwe journalistieke leidraad gelanceerd in Vlaanderen: De Kindwijzer. Deze leidraad voor jeugdjournalistiek, gepresenteerd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi), is ontwikkeld binnen het onderzoeksproject ‘NieuwsWijsNeuzen’ en geeft journalisten algemene aanbevelingen en concrete handvatten. Simon Truwant: “Kinderen hebben recht op informatie.” 

 

Het doel van de Kindwijzer is om het recht van kinderen en jongeren op informatie te beschermen tegen nepnieuws en desinformatie. De leidraad maakt journalisten ‘kindwijs’, door ze te helpen berichtgeving beter af te stemmen op jong publiek. Maar wat voor eigenschappen hebben kindwijze journalisten? Simon Truwant, projectverantwoordelijke NieuwsWijsNeuzen: “Kindwijze journalisten opereren vanuit het belang van een jong publiek. Ze zetten het belang van kinderen en jongeren voorop en centraal.”

 

De Kindwijzer staat vol met aanbevelingen en handvatten, voor individuele journalisten en redacties. Deze zijn verdeeld in zes categorieën: Toegankelijk, begrijpelijk, beschermend, stimuleren, participatief en het bestrijden van desinformatie. 

 

Deze tips zijn niet alleen voor jeugdjournalisten. Simon: “Ook reguliere journalisten moeten zoveel mogelijk jonge mensen zien te bereiken.” Dit is volgens Simon belangrijk omdat kinderen recht hebben op informatie. “Dit staat in het  Kinderrechtenverdrag en hierin wordt een duidelijke rol voor massamedia genoemd.” 

 

Na de presentatie van de Kindwijzer in Brussel volgde een paneldiscussie met Benjamin Dalle (Vlaamse minister van Media en Jeugd), Marjorie Blomme (StampMedia) en Kristin Vandamme (onderzoekster Artevelde Hogeschool). Tijdens het gesprek kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals het verband tussen de Kinderwijzer en desinformatie en de rol van AI.

 

De leidraad is onderdeel van een groter onderzoek genaamd ‘NieuwsWijsNeuzen’, bestaande uit drie projecten. Als eerste het opstellen van een mediawijsheid programma. Ten tweede een leidraad voor journalisten. En ten derde een checkpoint voor desinformatie, waar jongeren kunnen aankloppen met hun vragen. 

 

De Kindwijzer is hier te downloaden. 

 

Wil je meer informatie over de Kindwijzer? Hou dan onze site in de gaten voor een interview met projectverantwoordelijke Simon Truwant. 

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven