Sinds 1 september is Mariska Kleemans aangesteld als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Precies twintig jaar nadat ze zelf als studente Communicatiewetenschap en Onderwijskunde op diezelfde plek binnentrad. Ze voelde zich direct thuis in deze gemoedelijke stad en ondanks dat ze oorspronkelijk uit de regio Rotterdam komt en in Amsterdam woont, is ze er niet weg te slaan. Nu, met haar zogeheten ‘leerstoel’ Youth, News and Education, dus al helemaal niet meer. Hiermee kan ze het onderzoek naar kinderen en jongeren voortzetten en het opent voor haar nog meer deuren om onder andere samenwerkingen met nieuwsmedia aan te gaan.
“Ik geloof er echt in dat we nieuws en goed geïnformeerd zijn gewoon nodig hebben om de democratie draaiende te houden”, vertelt Mariska gepassioneerd. Ze doet hier al vele jaren onderzoek naar en na een proefschrift over sensationeel televisienieuws begint ze zich steeds meer op de nieuwsvergaring en -ontwikkeling van kinderen en jongeren te focussen. En daar richt de nieuwe leerstoel zich dus ook volledig op.
“Hoe we kinderen en jongeren goed bij het nieuws kunnen betrekken, kunnen leren om het belang van nieuws te zien, maar er ook kritisch naar te kijken. Dit gaat er dan aan de ene kant over dat we met producenten moeten nadenken over hoe je deze doelgroep dan bereikt en hoe je het nieuws aanbiedt, maar aan de andere kant ook hoe je jongeren nieuwswijzer kunt maken.”
In de toekomst wil ze meer verbinding met de praktijk opzoeken. “Er zijn zoveel maatschappelijke organisaties die werken voor jongeren en nieuws, daar wil ik meer mee samenwerken. Door te kijken wat voor vragen er liggen in de praktijk en dat te onderzoeken, maar ook de bevindingen van deze onderzoeken breder te delen.” Over de toekomst van de journalistiek zegt Mariska bovendien:
“Ik ben ervan overtuigd dat er zoveel gaat veranderen. Over 10, 20 jaar gaan we het medialandschap niet meer terug kennen. En dat maakt het ook juist zo leuk.”
Hoewel het medialandschap volgens haar dus zal veranderen, gelooft Mariska erin dat het belang van nieuws in een democratie dat juist niet zal doen. “Ik denk dat dingen die nu in de wereld gebeuren zoals in Rusland waar niet alles zo maar naar buiten mag komen, alleen maar duidelijker maken waarom we het samen moeten doen. Ik denk dat het super belangrijk is dat we kinderen en jongeren hierin meenemen en leren hoe ze op basis van verschillende meningen hun eigen standpunt kunnen vormen.”
Momenteel is Mariska bezig met onderzoek naar nepnieuws; hoe kunnen we kinderen en jongeren het beste leren wat het is en hoe ze het kunnen herkennen. Ook is ze van plan om meer te gaan doen met polarisering in het nieuws. Wat doet dat met kinderen en adolescenten en hoe kunnen we dat tegen gaan?
Mariska blijft ook nog gewoon lesgeven en hoopt dat haar studenten haar ook als ‘hoogleraar’ gewoon ‘Mariska’ zullen blijven noemen. Of ‘ons Maris’ zoals ze bij vele lovende studenten bekend staat. Haar onderzoek wil ze dan ook niet alleen met de praktijk verbinden, maar ook met het onderwijs door middel van studenten- en leerprojecten. Want hoewel Mariska ontzettend veel passie heeft voor het onderzoek dat ze doet, ligt haar hart ook nog altijd in het onderwijs.