Meer goed nieuws, een goed idee volgens journaliste Amelie Marie Weber

De Duitse politiek journaliste Amelie Marie Weber (28) vindt dat er meer hoop moet zijn in de wereld vol negativiteit. Ze werkt bij het Duitse journaal Tagesschau en focust zich daar op sociale media. Ze heeft ook een in Duitsland goed ontvangen boek geschreven genaamd ‘Generatie Hoop’. Amelie: “We zijn zo gefocust op de berichten die de meeste clicks en views genereren.”

 

In haar werk als journalist spreekt ze veel met jongeren. Hierin merkt ze dat veel jongeren hopeloosheid ervaren en pessimistisch zijn over de toekomst. “Dat is een probleem, want als je geen hoop meer hebt, geef je weinig om de toekomst. En meer mensen die niets geven om de wereld, is het laatste wat we nodig hebben op onze planeet.” Dit ziet ze ook aan de huidige nieuwsconsumptie. “Veel jongeren kunnen het nieuws bijna niet aanzien, ze voelen zich slechter naderhand. Dat is een probleem, want jongeren moeten geïnformeerd blijven omdat we deel uitmaken van een democratische samenleving.”

 

“Er is ook een hoop goed nieuws in de wereld, maar vaak zijn we zo gefocust op de berichten die de meeste clicks en views genereren omdat we weten dat mensen sneller slecht dan goed nieuws consumeren. Maar ik denk dat we desondanks nog steeds moeten zoeken naar een manier om ons publiek achter te laten met een fijn gevoel, ook al is het moeilijk.”

 

Meer jonge journalisten

 

Daarom stelt ze dat er meer diversiteit nodig is bij journalistieke organisaties. “Er zijn vaak te veel oude en te weinig jonge mensen. Dat terwijl we om jongeren te bereiken meer moeten duiken in jongerencultuur, op sociale media moeten letten én moeten praten met jongeren.”

 

 Bij sociale media denkt ze aan Instagram en TikTok, maar ook een platform zoals Twitch. “Daar zijn we hier mee aan het experimenteren, omdat je sneller mensen bereikt die geïnteresseerd zijn in gamen. We bereiken hier een doelgroep die we anders gemist hadden.”

 

In haar boek onderzoekt ze hoe jongeren omgaan met de huidige crisissen. “Elk hoofdstuk duik ik in een ander probleem, bijvoorbeeld de klimaatcrisis en oorlogen maar ook mentale- en fysieke gezondheid.” Ze probeert in haar boek eerlijk te zijn over de dreigingen, maar vooral ook de hoopvolle kant te belichten. “Daarom interview ik elk hoofdstuk een persoon die een ander perspectief belicht en positiviteit deelt.”

 

Het boek is niet alleen voor jongeren geschreven, maar ook voor oudere generaties. “Tussen generaties zijn veel misverstanden. Jongeren worden niet altijd begrepen en gehoord. Ik hoop dat dit boek dialoog stimuleert.” Een voorbeeld daarin is volgens haar de recente coronapandemie. “Jongeren werden vergeten terwijl ze veel moesten opgeven en nog steeds gevolgen ervaren van de crisis. Iedereen sprak over ouderen, maar jongeren zijn ook belangrijk. Want de jongere jaren zijn heel belangrijk in de ontwikkeling. Twee jaar klinkt misschien niet lang, maar voor jonge mensen wel. En ik denk dat we daar niet genoeg over hebben gepraat.”

 

Maar het belangrijkste blijft volgens haar de focus verleggen naar al het goede in de wereld én het praten met jongeren. “Nieuwsmedia kunnen de stemmen van jongeren versterken door ze mee te laten doen in de journalistiek, en ze om advies te vragen. En sociale media zijn wel het middel om direct in contact te komen met jonge mensen.“

 

“Ik denk dat nieuwsmedia op moeten passen voor stereotypes en aannames over jongeren. Het is essentieel om de diversiteit binnen de groep te erkennen en jonge mensen de kans te geven om zich uit te spreken.” Dit kan volgens haar door jongeren de werkvloer toe te laten.

 

Ze begrijpt de neiging van jongeren tot nieuwsmijding zeer goed en ze wil daarom het volgende meegeven: “Het is goed om af en toe een stapje terug te nemen en jezelf rust te geven. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven, maar het is ook belangrijk om te letten op je mentale gezondheid. Ik denk dat het mogelijk is om beide na te streven.” Het is daarom volgens haar ook goed om over nieuws te blijven praten. “Zo verwerk je emoties en kom je misschien wel tot de conclusie dat je zelf iets kan bijdragen aan een oplossing en daarmee jezelf te versterken.”

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven