Vorige week stemden politici in Australië in met een verbod op social media voor kinderen onder de 16 jaar. Daarmee wordt Australië het eerste land ter wereld met zo’n wet, die op zijn vroegst over een jaar ingaat.
Handhaven
Om deze nieuwe wet te handhaven moeten socialmediabedrijven als Instagram, TikTok en Snapchat een duidelijke leeftijdsgrens van 16 jaar stellen. Als ze dit niet doen, kunnen ze boetes van miljoenen euro’s krijgen. Het is nog onduidelijk hoe de wet gehandhaafd gaat worden en hoe men gaat voorkomen dat jongeren invullen dat ze ouder zijn dan dat eigenlijk zo is.
Waarom een leeftijdsgrens?
Er zijn verschillende redenen waarom het verbod is ingesteld. Zo kunnen social media leiden tot onzekerheid en stress. Vaak zien kinderen alleen de ‘perfecte’ lichamen en plaatjes en ze beseffen niet goed dat dit in het echte leven niet zo is. Hierdoor vergelijken ze zichzelf met deze influencers en dit kan leiden tot onzekerheid en een slecht zelfbeeld. Daarnaast kunnen social media leiden tot slechte slaap en weinig ontspanning, zeggen de voorstanders van een verbod. Ook verminderen apps de sociale interactie in ‘real life’.
Veel kritiek
Er is natuurlijk vooral veel kritiek op het verbod onder Australische jongeren die social media gebruiken (ongeveer 97%). Sommigen zeggen ‘afhankelijk’ te zijn van social media en het te gebruiken als communicatiemiddel en nieuwsbron. Ze lijken zich bijna geen leven zonder social media voor te kunnen en willen stellen.
X, het nieuwe Twitter, stelt dat de nieuwe wet vrijheid van meningsuiting van kinderen beperkt. Anderen denken dat jongeren vast wel manieren zullen vinden om de leeftijdsgrens te ontwijken en dan zullen overstappen op apps zonder leeftijdsgrens.
Nederland
Jongeren in Nederland hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken, want Nederland zal binnenkort zeker geen minimum-leeftijdsgrens instellen voor social media, zeggen experts. Wat zou jij ervan vinden als het wel zou gebeuren?
Foto: ANP