Bosbranden Californië krijgen extra veel media-aandacht

Afgelopen week brak er een brand uit in de enorme Amerikaanse stad Los Angeles in de staat Californië. Het vuur begon de wijk Pacific Palisades. Door de harde wind waaide deze al gauw over naar andere gebieden in Los Angeles. Wat is er aan de hand? Waarom krijgt specifiek deze brand zoveel media-aandacht? En wat zijn de gevolgen van een brand als deze?

 

Wat is er aan de hand?

 

De specifieke oorzaak is nog niet duidelijk, maar wel waardoor de brand zich zo kon verspreiden. Door de brand is inmiddels een gebied van 150 vierkante kilometer in vlammen opgegaan over verschillende gebieden in LA: de Palisades-brand, Lidia-brand, Eaton-brand, Hurst-brand en Kenneth-brand, de grootste branden in het gebied.

 

In Californië heb je de Santa-Ana winden, winden die de lucht warmer en droger maken, waardoor de kans op bosbranden nog groter wordt. Deze windstoten kunnen oplopen tot 130 kilometer per uur. Dit maakt het bestrijden van bosbranden een nachtmerrie.

 

Bovendien had dit gebied de afgelopen jaren hele droge zomers, wat de omstandigheden extra ‘gunstig’ maakt. Verder heb je in het gebied veel houten huizen, waarmee de brand zich nog sneller verspreidt.

 

Media-aandacht

 

Deze brand is heel groot online. Zowel in het nieuws als op TikTok. Waardoor komt dit? De reden is best simpel: er wonen veel bekende mensen in dit gebied. Los Angeles is een plek waar veel acteurs en andere beroemdheden wonen, of in ieder geval huizen hebben. Zo is Paris Hilton haar huis verloren, Jennifer Garner haar vriendin verloren aan de branden en ook moest Duncan Lawrence vluchten.

 

Doordat deze bekende mensen normaal al veel media-aandacht krijgen, krijgen de branden ook extra media-aandacht. Ook is Los Angeles een heel bekend gebied, zo is er nog een brand uitgebroken in de beroemde Hollywood Hills, bekend van de grote witte letters. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat deze brand meer media-aandacht krijgt dan de gemiddelde branden.

 

Wat zijn de gevolgen?


Inmiddels zijn er al zeker elf mensen overleden door de brand en zeker 150.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. Er wordt gevreesd voor nog meer slachtoffers.

 

In het gebied is er een tekort aan brandweerlieden om te helpen. Er zijn 7500 brandweerlieden die verspreid zijn over de gebieden, maar ze hebben simpelweg niet genoeg mankracht of ook water om de branden onder controle te krijgen. Hierbij krijgen ze binnenkort hulp van de brandweer uit andere gebieden van Californië.

 

President Biden heeft Los Angeles inmiddels uitgeroepen tot rampgebied en heeft beloofd om alle hulp zo snel mogelijk te sturen. Van de branden zijn er inmiddels twee onder controle: de Hurst-brand en Lidia-brand, maar de anderen woeden nog voort. Er is angst dat de brand nog meer oppervlakte in vlammen zal laten opgaan.

 

Foto: ANP

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven