De koning op staatsbezoek

Zoals je misschien wel hebt gezien waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in Zuid-Afrika van 18 oktober t/m 20 oktober. Toen ze daar een slavernijmuseum bezochten, kwamen boze demonstranten op hen af, er werd geduwd en getrokken en de koning en koningin moesten met behulp van beveiliging de auto in worden geholpen. De demonstranten waren van de Khoisan, de oudste inheemse groep van Zuid-Afrika. 350 jaar geleden was daar oorlog tussen de Khoisan en de VOC onder leiding van Jan van Riebeeck.

 

De demonstranten bivakkeren al vijf jaar lang bij de regeringszetel van Zuid-Afrika – de Union Buildings- onder leiding van koning Khoisan SA, die in een tentenkamp woont, een cheeta op zijn hoofd heeft, en eigen cannabis verbouwt (cool). Ze staan op het nationale wapen en worden erkend door de regering, maar hebben verder helemaal geen rechten. Koning Khoisan had graag koning Willem-Alexander ontmoet op donderdag 19 oktober, maar dat kwam er helaas niet van. Hij had het graag gehad over het ‘voortborduren op de hechte banden tussen onze bevolkingen’.

 

Koning Khoisan SA heeft de slavernij-excuses van de koning van 1 juli gehoord, maar vindt het geen einde van het ‘proces’ -het goed afsluiten van het slavernijverleden- maar eerder een begin daarvan. Een andere Khoisan, Earl-Djehuti IlKabbbo Erasmus, maakte ook een opmerking over de excuses: “Hoe kun je wél excuses aanbieden aan de tot slaaf gemaakten die je hierheen bracht, maar niet aan de mensen die hier toen al woonden en die verjaagd zijn?”

 

Uiteindelijk kreeg koningin Máxima iedereen kalm, en na een gesprek tussen onze koning en Earl-Djehuti IlKabbbo Erasmus werd de koning gefeliciteerd over de overwinning van het Nederlandse cricketteam tegen Zuid-Afrika, en eindigde de dag rustig. De koning was er tot 20 oktober op staatsbezoek, en in het kort, volgens mij is koning Khoisan veel cooler dan die van ons.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven