Je hebt vast weleens van de activistische beweging Extinction Rebellion gehoord. Zelf noemen ze zich: ‘ouders, kinderen, studenten en grootouders die allemaal strijden voor een leefbare toekomst en zich ernstig zorgen maken over de klimaatcrisis’. Ook afgelopen zaterdag protesteerden ze, deze keer op Schiphol. Maar hoe is deze beweging ontstaan en wat doen ze om klimaatverandering tegen te gaan?
Internationaal protest
Extinction Rebellion werd in mei 2018 opgericht in het Verenigd Koninkrijk, waar ze al snel begon met demonstraties. In december 2018 maakte de groep ook haar debuut in Nederland. Internationaal hebben ze veel gedemonstreerd. Zo hebben sommigen zich vastgelijmd aan de ramen van het Lagerhuis van het Britse parlement, blokkeerden ze een brug in Dublin, de hoofdstad van Ierland, en legden ze meerdere keren de A12 in Nederland plat. Met deze protestacties hopen de leden van Extinction Rebellion mensen bewust te maken van klimaatverandering en de problemen die het met zich meebrengt.
Protestactie Schiphol
Afgelopen zaterdag protesteerde Extinction Rebellion opnieuw, ditmaal op Schiphol. De demonstranten gooiden achter de controle in een van de hallen een bruine vloeistof op de grond, die symbool moest staan voor de overstromingen in Valencia eind oktober. De actie richtte zich vooral tegen KLM, omdat de luchtvaartmaatschappij volgens Extinction Rebellion bijdraagt aan de verslechtering van het klimaat.
Kritiek
Er is veel kritiek op de actiegroep. Zo zouden hun eisen niet realistisch zijn. Ze stellen bijvoorbeeld dat de netto CO2-uitstoot in 2025 volledig gestopt moet zijn. Daarnaast twijfelen sommigen eraan of de manier van actievoeren door Extinction Rebellion wel effectief is, omdat ze vaak alleen geweldloos een statement willen maken en zelf niet actief bijdragen aan een beter klimaat. Ook wordt er soms gedacht dat het een vorm van ‘wit privilege’ is om mee te doen aan de demonstraties van de actiegroep, omdat demonstranten met een donkere huidskleur er later mogelijk eerder problemen door zouden krijgen, bijvoorbeeld bij sollicitatiegesprekken.
Laten we in elk geval, of je het nu eens bent met de manier van actievoeren door Extinction Rebellion of niet, allemaal ons steentje bijdragen aan een beter klimaat. Zo kunnen we later een goede toekomst bieden aan de volgende generaties.