Je hebt het vast meegekregen, afgelopen week voerde een Nieuw-Zeelandse Maori-vrouw in het parlement een traditionele dans van haar volk uit, de zogenaamde Haka. De Maori zijn de oorspronkelijke inwoners van het land. Waarom was er deze opvallende actie en wat betekent het? We leggen het uit!
Dat Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, de vrouw die de Haka startte, het niet zomaar deed is wel duidelijk. Het protest was gericht tegen een wetsvoorstel dat bekendstaat als de “Treaty Principles Bill”. Dit voorstel gaat over het Verdrag van Waitangi, het historische document dat regelt hoe de Engelsen, die het land als kolonie hadden, zouden moeten omgaan met de Maori.
Maipi-Clarke en haar aanhangers zijn bang dat hun cultuur in gevaar komt als het oude verdrag opeens aangepast kan worden door andere mensen in het parlement. Deze aangepaste wet zou ertoe leiden dat bijna 900.000 mensen, zo’n 20 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking, een deel van hun bescherming zouden verliezen. Ook deze week zijn er nog protesten in het land.
Wat is een Haka?
Dat Maipi-Clarke heeft gekozen om deze Haka te doen heeft een paar redenen. De Haka is namelijk een traditionele dans uit Nieuw-Zeeland bedacht door het Maori-volk. De deelnemers bewegen, stoten geluiden uit, trekken hun spieren samen en steken vaak hun tong uit als een vorm van uitdaging of verdediging. Het is een ritueel dat vaak wordt uitgevoerd tijdens ceremonies, sportevenementen en in films.
Vroeger werd dit ook gebruikt voor het begin van een strijd of oorlog. Het zou de tegenstanders uitdagen en bang maken. Maipi-Clarke, samen met anderen in het parlement, heeft om deze redenen gekozen om deze Haka uit te voeren. Het is een sterk bericht: doe wat er beloofd werd meer dan 180 jaar geleden.
Wat gebeurde er hierna?
Na het incident in het parlement werd Maipi-Clarke tijdelijk geschorst. Ze kon niet deelnemen aan het parlement voor 24 uur. Ook moet er over het wetsvoorstel opnieuw worden gestemd. Nadat het door de Justitie Commissie is behandeld zal het voorstel opnieuw aan het parlement worden voorgelegd. De partij van Maipi-Clarke, Te Pāti Māori, hoopt dat door hun protest de meerderheid tegen het nieuwe wetsvoorstel zal zijn en dat er meer aandacht wordt gegeven aan dit soort onderwerpen.