9 mei is het Eurovisie Songfestival in Malmö, Zweden. Vorig jaar heeft Loreen het Songfestival gewonnen met haar liedje Tattoo. Onze inzending was (misschien weet je het nog wel) Mia en Dion met het liedje Burning Daylight, hoewel we dat het liefste zouden vergeten. Dit jaar sturen wij Joost Klein in, een artiest uit Friesland (waar mede-NewsZee Bram een hele leuke video over heeft gemaakt, vooral checken)!
Het Eurovisie is -officieel- niet politiek, maar toch komt er politiek in voor. Zoals bij het liedje Mama ŠČ van vorig jaar, wat tegen de oorlog in Oekraïne was. Verder mocht Rusland ook niet meedoen door de inval in Oekraïne. Rusland mag niet meedoen, maar een ander land wel, dat zorgt voor onrust. Hierdoor willen mensen het Songfestival boycotten. De reden? De oorlog tussen Israël en Hamas. Er is een petitie gestart voor het uitsluiten van Israël, die al meer dan 45.000 keer is ondertekend. Ook wordt er opgeroepen om bij de European Broadcasting Union (EBU) een klacht in te dienen. Daardoor kan je zien dat mensen echt niet blij zijn dat Israël mee mag doen, waar ik het alleen maar mee eens kan zijn.
Na de inval van Hamas en het harde terugslaan van Israël vorig jaar wordt er naar de organisatie gebeld om Israël uit het Songfestival te houden. Het is immers hypocriet om Rusland vanwege de inval niet mee te mogen laten doen, maar Israël -ondanks het optreden en de genocide op Palestijnen- wel. Het EBU heeft een reactie gegeven op alle kritiek dat Israël wel mee mag doen. “Vergelijkingen tussen oorlogen en conflicten zijn complex en lastig, en wij, als niet politieke mediaorganisatie, hebben geen positie om die vergelijkingen te maken”, aldus Noel Curren, de generaal- directeur van het EBU. Verder zeggen zij dat doordat Rusland de waarden van de publieke media en lidmaatschapsverplichtingen schendt, het niet mee mag doen. Doordat Israël die niet schendt, mag het wel meedoen. Voor mij klinkt dat als een excuus, aangezien Israël ook niet echt vrije media heeft en weinig tot niks laat zien van de genocide in Palestina.
Ook moest Israël hun liedje aanpassen, omdat het duidelijk ging over de inval van Hamas op 7 oktober 2023. Het bevatte teksten als “Er is geen zuurstof meer om te ademen” en “Het waren allemaal goede kinderen, stuk voor stuk.” Ook ging het tweede liedje over de inval van Hamas. Beide liedjes waren van dezelfde zangeres, Eden Golan.
Het is begrijpelijk dat het Eurovisie niet politiek wil zijn, maar doordat het zo een groot festival is tussen zoveel landen, speelt het uiteindelijk altijd mee. Ondanks dat een land oorlog voert en de andere genocide, zie ik het persoonlijk niet als “één verschil tussen een conflict en een oorlog”. Verder kan ik mij niet voorstellen dat we echt wat zouden missen als Israël niet meedoet, maar wie weet? Misschien wordt het wel het spektakelstuk (ik denk het niet). Ook vraag ik mij af hoe hoog Israël zal eindigen, maar dat zullen wij 9 mei zien tijdens het werkelijke Songfestival. Verder kan ik alleen maar zeggen: Joost Klein, droom groot!