Gaan jongeren meer lezen?

Op TikTok zie je de hashtag #BookTok steeds meer. Een hashtag waarmee jongeren hun favoriete boeken kunnen delen. Doordat steeds meer jongeren die hashtag checken, zijn er boeken die steeds populairder worden. Met als voorbeeld de boeken van Colleen Hoover, een Young Adult schrijver. De populairste genres zijn spanning en avontuur, en daarnaast Young Adult, blijkt uit onderzoek van KVB Boekwerk, een kennisplatform over boeken.

 

Er wordt vaak gezegd dat jongeren steeds minder lezen, maar dat ligt vooral aan begrijpend lezen tijdens het vak Nederlands, wat een van de minst populaire delen van school is volgens veel jongeren. Bij begrijpend lezen moet je kiezen uit boeken die én Nederlands zijn, én ook nog literatuur, dus de lijst met interessante boeken wordt al snel heel erg klein. Behalve voor Het Gouden Ei, wat gekozen wordt door het aantal pagina’s (97 pagina’s maar, zie dit als tip 🙂 ). Maar daarnaast is de lijst met leuke boeken behoorlijk klein.

 

Ik denk dat als je jongeren een bredere keuze geeft aan welke boeken ze op school kunnen lezen voor Nederlands, ze uit zichzelf wel leuke boeken vinden. Ik weet uit eigen ervaring dat Nederlandse boeken -niet vertaald, echt door een Nederlandse schrijver- heel mooi kunnen zijn! Bijvoorbeeld het boek PAAZ door Myrthe van der Meer. In het boek beschrijft ze hoe het is om opgenomen te zijn op de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis -oftewel PAAZ- omdat ze struggelt met een depressie.

 

Het is een waargebeurd verhaal, en haar schrijfstijl is zowel leuk als mooi, het leest heel makkelijk (nog een leestip :)). Neem een vak als Engels, waar je Engelse boeken moet kiezen. Daar is de lijst automatisch al langer, omdat er meer variatie zit in de genres Engelse boeken die je kan kiezen, of in ieder geval meer variatie in de boeken die je kan kiezen die ook leuk zijn voor jongeren. Het valt ook op in boekenwinkels, waar je bijna nooit jongeren zag -hoogstens bij de stripboeken en manga- zie je er nu steeds meer bij de gewone boeken, groepjes jongeren die elkaar boeken laten zien die ze leuk vinden, waardoor hun vrienden dat boek ook gaan lezen. En wat daarbij opvalt is dat het weer Engels is, ik ziet bijna nooit jongeren bij de Nederlandse boeken.

 

Het is een goede vooruitgang dat meer jongeren lezen, en ik hoop dat ze blijven lezen, want het is gewoon heel erg leuk en helpt met relaxen en je leert er meer nieuwe woorden van. Er zijn alleen maar goede dingen aan!

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven