Hoe gaan scholen om met onlinepesten

Gemene haatcomments, pestgedrag en het ongewenst verspreiden van foto’s. Het hoort allemaal niet op sociale media thuis en toch gebeurt het. Van 10 t/m 17 november is het de week van de mediawijsheid. Tijdens deze week wordt er daarom extra aandacht besteed aan hoe we met elkaar omgaan online. Meer dan 200 organisatie maken zich sterk voor dit initiatief.

 

Als jongeren gebruiken wij allemaal dagelijks sociale media. Als we niet op insta zitten, kun je ons wel vinden op snapchat of TikTok. Nog nooit eerder was een generatie zo verbonden met elkaar en dit wereldwijd. De gevaren van sociale media zijn nu wel bekend. Toch is het belangrijk dat wij met elkaar blijven praten om vervelende situaties te voorkomen. De realiteit vertelt ons ‘wat wordt geplaatst op sociale media, blijft op sociale media.’

 

Hoe gaan scholen eigenlijk om met dit probleem? De meeste jongeren zitten op de middelbare school en sociale media is een groot onderdeel van hun leven. Ik vroeg het Louise, een mentor bij mij op school:

 

Merkt u als docent zijnde dat er leerlingen gepest worden?

 

Helaas komt het wel eens voor dat leerlingen gepest worden. Wat via social media plaatvind heb je als mentor en docent veel minder zicht op. Het zou dan ook veel schelen voor de veiligheid als mobiele telefoons in school niet meer zijn toegestaan, dan kan je niet zomaar meer filmpjes of foto’s maken van anderen.

 

Hoe belangrijk is het dat leerlingen het laten weten als ze merken dat iemand gepest wordt?

 

Het is zeker belangrijk dat leerlingen het aangeven. Anders kunnen wij als docenten en mentoren weinig doen. Soms lijkt het vriendschappelijk, maar wordt dat helemaal niet zo ervaren. Wij kunnen dan het gesprek aangaan met de leerlingen die het betreft en met elkaar naar een oplossing zoeken.

 

Wat zou u willen meegeven aan leerlingen die toch te bang zijn om iemand op te zoeken?

 

Als leerlingen het niet durven aan te geven dan wil ik ze graag wijzen of vertrouwenspersonen. Ook al kunnen we het niet altijd oplossen, is het bespreekbaar maken heel belangrijk. Vaak voelt het erg eenzaam als je gepest wordt en door het te bespreken kan een leerling zich al meer gesteund voelen. Hierdoor kan je meestal handelen voordat het veel erger wordt, dus trek niet alleen aan de bel, maar ook op tijd!

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven