We merken het allemaal. Het gebruik van AI (Artificial Intelligence) neemt steeds meer toe in ons dagelijkse leven. Het gaat niet alleen meer om hulp bij huiswerk of navigatie, maar ook om creatieve processen zoals het maken van musicals en videoclips.
Schrijfster Cynthia Fridsma is inmiddels 56 jaar oud en woont in Amsterdam, samen met haar man en twee konijntjes. Op 14-jarige leeftijd merkte haar Nederlands docent al op dat ze een talent had voor schrijven. Toch koos Cynthia er toen voor om in de IT-sector te gaan werken. In 2014 is zij begonnen aan haar carrière als auteur van horror- en thrillerboeken. Dit pad koos zij noodgedwongen nadat ze een tremor kreeg in haar rechterhand, haar gevoel in haar vingers verloor en vaak pijn in haar pols had. Hierdoor moest ze haar andere creatieve hobby’s zoals fotografie en computerprogrammeren opgeven.
Toch bleef haar liefde voor computerprogrammeren bestaan en Cynthia pakte haar hobby weer op. De afgelopen weken richtte ze zich vooral op het maken van haar eigen rockmusical: Let’s Start a Band. De muziek en videobeelden maakt Cynthia met behulp van AI.
De muziek
De muziek creëert Cynthia met behulp van Udio.com. “Het maken van muziek met Udio gebeurt door middel van een prompt waarin je in het kort (in het Engels) beschrijft wat voor soort muziek je wilt. Daarna schrijf je de songtekst of laat je dit doen, maar ik schrijf liever mijn eigen teksten. Na een paar uur heb je een compleet nummer,” legt ze uit.
“Het geluid klinkt dan nog redelijk vlak naar mijn mening en daarom gebruik ik nog een andere AI-tool, een vocal splitter. Met een vocal splitter kun je de muziek en zang van elkaar scheiden. Deze twee losse bestanden bewerk ik verder om de zang meer diepgang te geven, zodat het niet zo ingeblikt klinkt,” gaat Cynthia verder.
De video
Zodra de muziek klaar is, gaat ze door met de video. Voor de animatie maakt Cynthia gebruik van het programma IClone. Om het beeld zo goed mogelijk te synchroniseren met de muziek, filmt Cynthia haar eigen gezicht met een webcam. “Dit gebruik ik als basis om de zangeres – die ik Sybil heb genoemd – tegelijk te laten zingen met de muziek,” aldus Cynthia. Haar eigen gezicht wordt dus gebruikt voor de gezichtsuitdrukkingen van de zangeres in de digitale musical.
Een gemiddelde video bestaat uit 24 beelden per seconde. Cynthia moet goed uitkiezen welke software zij waarvoor gebruikt. Sommige software kan wel maken wat zij wil, maar doet hier simpelweg te lang over. “Tien minuten over één beeld doen als een film 24 beelden per seconde nodig heeft is echt te lang”, vertelt ze. Bij IClone duurt het minder dan een seconde om een beeld te maken, soms iets langer als het een ingewikkeld beeld is.
Niet de eerste keer
Dit is niet de eerste keer dat Cynthia een video met de hulp van AI maakt. Eerder maakte ze al digitale videoclips zoals Digital Dinosaur. Cynthia was twee dagen bezig met het maken van deze videoclip. Het genereren van de videoclip duurde 30 minuten, maar de bewerking erna zorgde voor een langere productietijd.
“Het creëren van digitale videoclips en nu een musical is voor mij magisch, elektrisch en onvoorspelbaar. Het is een podium waar mijn verbeelding de hoofdrol speelt en mijn ideeën dansen in een visueel spektakel. Het is niet alleen een hobby; het is een reis waarbij elk frame een verhaal vertelt en elke animatie een droom tot leven wekt”, vertelt zij trots.
Het is niet altijd positief
Hoewel veel mensen AI als een positieve hulp ervaren, zijn er ook tegengeluiden. Siri Beerends, AI-expert en cultuursocioloog, zei recent voor de NPO-microfoon dat door AI al dit soort dingen over te laten nemen, wij het zelf juist verleren. ‘Deskilling’ wordt dit genoemd. Volgens Beerends worden wij hierdoor steeds luier en hoeven we zelf bijna geen keuzes meer te nemen. “AI is gebaseerd op zwart-witlogica, daardoor verleren we om de tinten grijs te zien,” vindt ze.
Voor Cynthia is het gebruiken van AI vooral een steuntje om haar creatieve werk te vereenvoudigen. “De creativiteit verdwijnt niet; ik zie mijn eigen creaties juist tot leven komen.” Cynthia ervaart echter wel andere nadelen aan het gebruiken van AI. “Het is heel erg tijdrovend”, begint Cynthia. “Dat het veel tijd kost, is voor mij geen probleem, maar soms staat mijn man, Gerard, mij met hongerige oogjes aan te kijken terwijl ik nog achter mijn bureau zit. Dan stop ik met mijn animatie en ga aan de slag om eten te maken. Ik probeer veel tijd met mijn gezin te besteden, zodat ik me niet zo schuldig voel over de tijd die ik achter de pc besteed.”
Cynthia heeft altijd al een liefde gehad voor verhalen vertellen en wil dit nog heel lang blijven doen. “Mocht de kans zich voordoen dan zal ik dat met beide handen aanpakken om mijn digitale dromen in de echte wereld te brengen. Tot die tijd blijf ik de grenzen van animatie verkennen en mijn verhalen vertellen via dit scherm en via mijn boeken”, eindigt zij.