Is de Top2000 populair onder jongeren?

De Top2000 is een jaarlijks radioprogramma dat sinds 1999 wordt uitgezonden, van maandag 25 december tot 31 december 00:00. Dit jaar is de alweer de 25 ste editie. Het is voor veel mensen een staple van het einde van het jaar, iets wat er gewoon bij hoort, net zoals de eindejaarsconference, of het aftellen tot het nieuwe jaar.

 

Maar naast een radioprogramma is het ook een tv-programma, wat iedere dag van 25 december tot 31 december wordt uitgezonden. In het programma praten ze over de lijst, er zijn kleine documentaires over de artiesten van wie er een liedje in de lijst staat, mensen kunnen praten over artiesten die ze van dichtbij hebben gezien en mee hebben gepraat. In de allerlaatste aflevering tellen ze af tot 00:00, en precies als de klok 12 slaat, wordt de nummer 1 gespeeld (toch weer Bohemian Rhapsody hè).

 

Kortom, er gebeurt heel veel in de vrij korte afleveringen. Naast het gewone tv-programma is er ook een quiz, waarin BN’ers -die wat met muziek/radio en kunst te maken hebben- en muzikanten worden uitgenodigd om in duo’s vragen te beantwoorden en daarmee kans maken op een gouden platenspeler als beker.

 

Ik hou heel erg van de Top2000, ik kijk het altijd met mijn vader en vindt het echt passen bij het einde van het jaar, ik kan er het hele jaar naar uitkijken. Toch heb je, als je naar de lijst kijkt, vooral een gevoel dat het oude mannenmuziek is (wat het ook een beetje is). De afgelopen jaren waren de artiesten in de lijst vooral de smaak van die oude mannen, maar het verandert naar mijn idee steeds meer.

 

 

Voor diegenen die vaak kijken, vorig jaar had je een stukje waarin ze statistieken lieten zien over de Top2000 en zag je de muziek waar jongeren vooral naar luisterden. Als je kijkt naar de artiesten in de lijst ten opzichte van vorig jaar zie je dezelfde artiesten voor jongeren terugkomen, zoals bijvoorbeeld Maan en Goldband met hun liedje Stiekem, of -nog groter- Taylor Swift, waarvan er maar liefst twaalf liedjes in staan, twee keer zo veel als vorig jaar. Ook in 2022 was haar aantal liedjes verdubbeld, wat laat zien hoe populair ze is geworden en dat er meer jongeren stemmen op haar in de Top2000, wat weer laat zien dat er meer jongeren überhaupt gaan stemmen.

 

Ondanks de stijging in ‘jongerenliedjes’ is de top 10 nog steeds hetzelfde liedje en blijft het waarschijnlijk nog even zo. En ik blijf het zeggen: toch weer Bohemian Rhapsody.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven