Lentekriebels: “Ik hoop dat de open sfeer niet onder de ophef gaat lijden”

De zon schijnt steeds vaker, vogels bouwen nestjes en de eerste tulpen komen voorzichtig met hun hoofd boven de grond. Kortom, de lente begint nu echt. En bij lente hoort? Jawel, lentekriebels. 

 

Op basisscholen wordt jaarlijks een Week van de Lentekriebels gehouden. Het is een projectweek die ondersteund wordt door kennis- en expertisecentrum Rutgers en de GGD’en. Tijdens deze week wordt er aandacht besteed aan weerbaarheid, relaties en seksualiteit.

 

Ophef

Deze themaweek is al enkele jaren onderwerp van discussie en ook dit jaar ontstond er ophef. Volgens Civitas Christiana wordt kinderen geleerd hoe ze moeten masturberen, zou er propaganda zijn voor de lhbti-gemeenschap en zou pedofilie worden gestimuleerd. De conservatieve stichting ziet het als haar taak om tegen het lesprogramma te protesteren.

 

Ilse heeft een zoon op de basisschool. Naar aanleiding van de ophef vorig jaar kreeg ze een mail vanuit de school. Van de Week van de Lentekriebels zelf kreeg ze niet zoveel mee: “Mijn kind is kleuter en vertelt niet zoveel.” Ze maakt zich geen zorgen over de projectweek, wel over wat de ophef voor de school zou kunnen betekenen. “Ik hoop dat de open sfeer op school hier niet onder gaat lijden.”

 

Seksuele handelingen?

Tamar Bakker is juf op een basisschool in Amsterdam. Er zijn op haar school vorig jaar geen klachten bij de schoolleiding geweest naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels. “Wel hebben we vragen van een ouder gekregen hoe de week er uit zou zien, omdat deze ouder online ergens had gelezen dat de school uitleg zou geven over seksuele handelingen.” 

 

De school heeft meteen aangegeven dat het niet aan hen was om dat uit te leggen, zeker niet bij de kleuters. “Als zoiets ter sprake komt dan praten we eromheen, dat is iets wat ouders aan hun kinderen moeten uitleggen.”

 

Wat houdt het wel in?

“We werken bij de kleuters veel met prentenboeken, deze week gaan we met het boek ‘Was ik maar’ aan de slag. Dat gaat over een spin die graag net zo lief en schattig als een lieveheersbeestje zou zijn”, vertelt Bakker.

 

Ook leren ze deze week dat ze goed naar zichzelf moeten luisteren. Zodat ze weten waar hun grenzen liggen. “Ze leren dat je lief moet zijn voor anderen maar zeker ook voor jezelf.”

 

Kinderen blijven thuis

Bakker ziet dat ouders bang zijn dat scholen dingen vertellen waar zij niet helemaal achter staan. Sommige ouders houden zelfs hun kind een week thuis. Ze geeft aan dat deze week niet alleen in het teken staat van de Week van de Lentekriebels: “Het gewone leven gaat ook door.”

 

Ilse maakt zich geen zorgen over de projectweek: “Ik heb vertrouwen in de school, haar beleid en leerkrachten. Ik vertrouw er dus op dat ze deze week op een integere manier wordt vormgegeven.” 

 

Bakker: “Voor ons maakt het eigenlijk niet uit of het de Week van de Lentekriebels is of een andere dag. We grijpen elke kans aan om aandacht te besteden aan weerbaarheid, de relatie met jezelf of seksualiteit.”

 

Religie als argument

Civitas Christiana identificeert zichzelf als katholiek. Niet alle katholieken delen de mening van de conservatieve groep. Zo schrijft Anton de Wit in een column op de site van het Katholiek Nieuwsblad: 

 

“Alle ophef over dit initiatief om op scholen het gesprek aan te gaan over lichamelijkheid en seksualiteit vond ik vele malen gênanter dan het lesmateriaal zelf. Natuurlijk kun je daar elementen in vinden waar je als (al dan niet gelovige) ouder je vraagtekens bij kunt plaatsen. Maar dat kan toch ook gewoon? Je kunt met je kind het gesprek aangaan als die met vragen thuiskomt. Je kunt met de school of de leerkracht in alle redelijkheid het gesprek aangaan als je er zelf vragen of zorgen over hebt hoe die het lespakket vertalen.”

 

Ilse is ook christelijk maar ze deelt de extremistische overtuigingen van groepen zoals Civitas Christiana niet. “Het staat zover bij mijn belevingswereld vandaan dat ik me er niet echt toe verhoud.” Op school heeft ze niet het gevoel dat christenen moeite hebben met de projectweek. “Ik vind het wel echt jammer dat deze groepen met verdraaiing zoveel onrust creëren.” 

 

Start

Ondanks alle protesten start vandaag de Week van de Lentekriebels. Bakker kijkt vooral uit naar de reacties: “Het leuke aan kleuters vind ik dat ze heel open reageren. Ze vinden dingen niet snel raar, ze vinden het juist leuk om mee bezig te zijn.”

 

Ilse is benieuwd wat haar kleuter er van vindt: “Ik zal deze week eens vragen wat hij geleerd heeft.” 

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven