Microdosing steeds populairder: terecht?

Mentale problemen, slapeloosheid en lage concentratie zijn problemen die de laatste jaren sterk toegenomen zijn. Toch wordt er beweerd dat er een oplossing is. Microdosing is steeds populairder, vanwege zijn volgens sommigen goede werking. Maar wat is microdosing precies?

 

Microdosing

 

Bij microdosing neem je een kleine dosis psychedelische stoffen in. Dit zijn drugs gemaakt van paddenstoelen, ook wel paddo’s genoemd. Voorbeelden zijn psilocybine (truffels of andere ‘ondergrondse’ paddenstoelen) en LSD. Hier wordt van gezegd dat je rustiger wordt en beter kan focussen. Ook word je creatiever. Je neemt een kleine hoeveelheid binnen, zodat hallucinaties en andere bijwerkingen worden voorkomen, maar genoeg om veranderingen te brengen in bijvoorbeeld je energie en concentratie. 

 

Onderzoek

 

Alhoewel microdosing vele positieve gevolgen lijkt te hebben, is het belangrijk om te weten dat dit niet wetenschappelijk bewezen is: de werking is grotendeels beoordeeld op basis van de ervaringen van paddo-gebruikers. De meeste hiervan zijn positief. 

 

Er wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijke nadelen, aangezien er nog niet veel bekend is over microdosing. De reden hiervoor is dat er een gebrek is aan grootschalige studies. In vele landen zijn vele psychedelica illegaal en wordt onderzoek bemoeilijkt. Daarnaast zijn de kosten hoog en is een vergunning moeilijk te krijgen.

 

Het placebo-effect brengt ook onzekerheden met zich mee. Dit is de overtuiging dat een middel zonder enige werking de effecten toont naar jouw hoop en verwachting. 

 

Wel tonen studies naar psychedelica aan dat stoffen als psilocybine in hogere dosis de groei en verbindingen van hersencellen kunnen stimuleren.

 

Populair

 

De populariteit van microdosing groeit intussen wel. Dit komt voornamelijk doordat werk- en prestatiedruk sterk toeneemt en gezegd wordt dat microdosing hiertegen een oplossing vormt om je stress te laten dalen. Door internet en social media wordt de mogelijk positieve werking van deze psychedelische stoffen verspreid en ontstaat er nationaal en internationaal interesse. 

 

Velen hebben ook een voorkeur voor natuurlijke drugs, in plaats van synthetische stoffen. Bovendien is microdosing niet zo verslavend als alcohol en tabak. Mensen zullen niet verslaafd raken aan de paddo’s zelf, maar aan de rust en stressvermindering die ze schijnen te geven, zo zeggen de voorstanders van natuurlijke drugs. 

 

Conclusie

Veel gebruikers van microdosing tonen positieve reacties en beweren dat het voordelige effecten heeft waaronder verbetering van concentratie, stressvermindering, energie en creativiteit zonder bijwerkingen. Wel is het onderzoek naar nadelige effecten op lange termijn beperkt. Als dit jouw onzekerheden brengt of zorgen baart, zou ik microdosing nog even heroverwegen. Omdat het brein pas rond je twintigste volledig is ontwikkeld, is het gebruik van microdosing onder deze leeftijd niet aan te raden, vanwege beperkte informatie. Raadpleeg ook altijd een dokter.

 

Ben je een journalist en wil je mensen spreken die ervaringen hebben met microdosing voor een artikel / productie? Laat het ons weten. 

 

Bronnen: 

Hersenstichting

Afkickkliniek

 

Foto: ANP 

 

 

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven