NewsZees Amina en Loes bezochten afgelopen weken de open dagen van de VU (Vrije Universiteit) en UvA (Universiteit van Amsterdam). Welke tips hebben ze voor als je ook naar een open dag van een nieuwe opleiding gaat?
Amina bezocht deze maand de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU). De dag was verdeeld in twee onderdelen: presentaties met gedetailleerde uitleg over studies en ook kraampjes met aanvullende informatie over bacheloropleidingen.
- Tip: schrijf je op tijd in voor de presentaties! Deze moet je van tevoren inplannen.
Amina: “Ik ben zelf naar de presentaties van Sociologie en Psychologie gegaan. Hier leer je onder andere hoe het aanmeldingsproces werkt, de vakken van de studie en wat de studie op de VU uniek maakt vergeleken met andere universiteiten. Er waren Nederlandstalige en Engelstalige presentaties, die ongeveer een uur duurden. Bij de presentaties waren ook studenten aanwezig die hun ervaringen deelden en vragen beantwoordden. Bij de bachelor-kraampjes kon ik zelf kiezen naar welke ik allemaal wilde gaan, wat vooral handig is als je twijfelt tussen verschillende studies. Meestal geven de studenten een korte samenvatting van de studie en kan je veel vragen stellen.”
Op de Universiteit van Amsterdam, die Loes bezocht bezocht, was er een open campus. Dit betekent dat je alleen een tijdslot hoeft te hebben en verder vrije inloop hebt bij minicolleges op de verschillende campussen in de stad.
Loes: “De UvA heeft drie campussen: Roeterseiland, Universiteitskwartier en Science Park. Zelf bezocht ik alleen de eerste twee, omdat mijn profiel niet aansluit op bètastudies. Elke campus lag ergens anders in de stad, op loopafstand van het Centraal Station.
- Tip: koop als je jonger bent dan 18 jaar een OV-dagkaart! Je reis is dan vaak veel goedkoper dan als je normaal incheckt.
- Tip: lees je van tevoren in over de studies die je op de verschillende campussen kan volgen. Schrijf je dan pas in voor de open dag, zodat je een beter beeld hebt van waar je naartoe gaat.
“Net als bij Amina waren er kraampjes van elke studie waar je vragen kon stellen. Dit hielp erg, omdat je ook naar persoonlijke ervaringen van studenten kon vragen. Ook kreeg je hier leuke goodies, zoals pennetjes en tote bags.
Daarnaast bezocht ik een mini-college van de studie European Studies. Het was leuk om te volgen, omdat je nu een goed beeld kreeg van het studeren zelf. Wat wel erg opvallend was, was dat er veel protestacties waren tijdens de open dag op de verschillende campussen van de UvA. Zowel docenten als studenten deden hieraan mee.”
Naast informatie over de studies leer je op een open dag ook veel over de universiteit zelf. Bijvoorbeeld over hoe de campus eruit ziet en in welke lokalen of zalen je les zult krijgen. Je leert ook over andere aspecten van de studie; bijvoorbeeld dat de opleiding Psychologie aan de VU veel internationale studenten heeft. Ook op de UvA was het opvallend dat veel studenten Engels spraken.
Amina: “Het cafetaria was open, zodat je kon zien wat voor eten er beschikbaar is en of er rekening wordt gehouden met dieetvoorschriften.”
- Tip: neem niet te veel eten mee. Meestal is er op de open dag veel gratis eten te krijgen en kun je op de universiteit zelf ook goedkoop eten!
“Daarnaast waren er andere campusfaciliteiten te zien, zoals de bioscoop en de fitnessruimte.”
Als laatste geven wij nog een korte review van de universiteiten die we bezochten. Deze is gebaseerd op onze eigen mening, dus voor jou kan dit natuurlijk heel anders zijn als je de universiteit hebt bezocht.
UvA
Uiterlijk: Universiteitskwartier en Roeterseiland: ⭐⭐⭐⭐
- Het Universiteitskwartier zat op een bereikbare locatie in de binnenstad en had een mooie tuin bij de campus. Roeterseiland was iets moderner en groter.
Informatief: Universiteitskwartier: ⭐⭐ en Roeterseiland: ⭐⭐⭐⭐
- Zeker op het Universiteitskwartier vond ik het tegenvallen hoe informatief het was. Er waren studiekraampjes en minicolleges, maar de informatie die op de kraampjes werd gegeven was vergelijkbaar met wat je op het internet kan vinden. Je krijgt natuurlijk wel een betere sfeerimpressie als je naar de open dag gaat, zeker als je aan een van de campus tours meedoet. Op Roeterseiland waren er veel meer kraampjes en kon je ook aan Kahoots meedoen. Ik vond de informatie die hier werd gegeven veel uitgebreider.
Sfeer: Universiteitskwartier en Roeterseiland: ⭐⭐⭐
- De sfeer was zeker leuk. Amsterdam is toch niet echt een studentenstad, dus dat vind ik zelf wel jammer. Verder waren de studenten op de open dag erg enthousiast!
Zou ik er zelf naartoe willen?
- Zelf zou ik waarschijnlijk niet naar de UvA gaan, omdat mijn voorkeur toch iets meer uitgaat naar een studentenstad, zoals Leiden. Wel waren er veel studies waar je uit kon kiezen aan de UvA, wat me aansprak.
VU
Uiterlijk: ⭐⭐⭐
- In plaats van verschillende campussen, heeft de VU één grote campus waar je alle lessen krijgt. Dit is voor de studenten erg handig, omdat dat voor hen veel reistijd scheelt. Wel betekent het dat de aula soms overvol kan raken.
Informatief: ⭐⭐⭐
- De presentaties waren naar mijn mening minder informatief dan ik verwacht had. Ze vertelden vooral informatie die al op de websites stond. Wel was het handig dat je de studenten zelf ook voor meningen kon vragen, voor een authentiek beeld.
Sfeer: ⭐⭐⭐⭐⭐
- Ik vond de sfeer van de VU erg leuk. Het is wat kleinschaliger dan de UVA, maar dit betekent ook dat de professoren en studenten veel meer betrokken zijn bij de school zelf. Ook is de VU erg divers, waardoor iedereen zich thuis voelt.
Zou ik er zelf naartoe willen? ⭐⭐⭐⭐⭐
- Ik zou graag naar de VU willen omdat de universiteit heel veel humanistische studies heeft, en dat is waar mijn interesse ligt. Ook hebben ze een hele betrokken houding en zijn de professoren benaderbaar.
Mocht je nog meer van universiteiten/hogescholen te weten willen komen, bezoek zelf dan een keer een open dag! Welke universiteit of hogeschool wil jij nog bezoeken?
Geschreven door Amina Abarki en Loes Chorus