Stemmen voor het Europees Parlement, houd je toekomst in eigen hand

Donderdag is het zo ver, dan zijn de Europees parlementsverkiezingen. Dit betekent dat jongeren in Nederland vanaf 18 jaar, in sommige andere landen vanaf 16 jaar, naar de stembus mogen. Voor veel jongeren kan dit de eerste keer zijn en misschien is dit best spannend. 

 

 

Volgens een onderzoek van het Europees Parlement zijn jongeren het meest geneigd om positief te zijn over dat het Europees Parlement een belangrijke rol speelt. Kim van Sparrentak, Europees parlementariër namens GroenLinks, vindt ook dat jongeren ook een hele belangrijke rol kunnen spelen. “Elke verkiezing is het heel belangrijk dat jongeren gaan stemmen! We maken hier in Brussel beslissingen die zo veel van invloed zijn voor jongeren. We maken zelfs wetgeving die over 2050 gaat, dat is jouw toekomst en daar kun je aan meebeslissen”, onderstreept Kim. 

 

 

Ook Tom Berendsen, Europees parlementariër namens het CDA, is het hiermee eens. “Het is echt heel belangrijk voor jongeren om te stemmen, zeker bij de Europese verkiezingen. Het gaat hier over de toekomst en daar gaan jongeren het meest mee te maken krijgen”, bevestigt hij. 

 

 

“Het lijkt mij een supergoed idee om in meer landen jongeren vanaf 16 jaar te laten stemmen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je in je eigen bubbel komt. Als je nog jonger bent, praat je met veel verschillende mensen en kun je het stemmen beter bespreken”, vertelt Kim. Tom is echter meer een voorstander van de leeftijdsgrens behouden zoals deze in Nederland is, 18 jaar. “Als ik in gesprek ben met jongeren geven zij zelf vaak aan het niet zo’n prettig idee te vinden om zo jong te moeten stemmen”, verklaart Tom zijn mening. 

 

 

Best leuk

 

Hoewel jongeren dus vaak vanaf 18 jaar en in sommige landen vanaf 16 jaar mogen stemmen, gebeurt dit niet altijd. “Ik wil niets afdoen aan de fantastische docenten die wij in Nederland hebben, maar de EU wordt best saai uitgelegd op school. Er wordt heel veel moeilijke taal gebruikt en dat maakt het veel lastiger dan het hoeft te zijn. Wat je ziet zijn vaak saaie debatten maar wat wij doen is heel interessant en ook best leuk!”, verzekert Kim. 

 

“Je maakt onderdeel uit van iets groters en daar moet je dan verantwoordelijkheid voor nemen. Veel jongeren zijn wel bezig met andere dingen. Maar jongeren lijken tegenwoordig steeds meer betrokken te raken bij politieke gebeurtenissen en ik hoop dat zij dit gaan laten zien in de opkomst bij de stembus”, voegt Tom toe. 

 

Klimaatbeleid

 

De komende tijd zal vooral draaien om het klimaatbeleid. Dit is iets wat erg gericht is op de toekomst. “De rechtse partijen zijn vaak wat meer aan het terugtrekken uit het beleid. En dat terwijl de huidige plannen wellicht nog niet genoeg zijn om het huidige doel te bereiken”, vertelt Kim. Ze wilt zich hiervoor de komende tijd gaan inzetten. “Ik sta ook te popelen om door te gaan met het doorvoeren van de wet om het verslavend ontwerp van smartphones aan te pakken. Ook ben ik nu heel erg bezig met veilig gebruik van kunstmatige intelligentie, je hebt vaak op de werkvloer dat AI meekijkt met wat je doet. Dit vind ik best creepy en ik wil ervoor zorgen dat jongeren, die dit bijvoorbeeld meemaken bij hun baantje naast de studie, beschermd worden wat betreft hun werknemersrechten”.  

 

Economie

 

“Europa is na de val van de Muur extreem afhankelijk geworden van andere landen zoals Amerika en China. Die afhankelijkheid is iets wat in de afgelopen jaren heel erg is gegroeid. Ik vindt het allerbelangrijkst dat wij die afhankelijkheid de aankomende jaren af gaan bouwen en daarmee onze economie verduurzamen. Dat lijkt mij het allerbelangrijkst voor zowel jong als oud!”, aldus Tom op zijn beurt. Dit is iets waar hij zich de afgelopen jaren al mee bezig heeft gehouden en wat hij graag verder zou willen doorzetten.

 

Ga stemmen

 

Als jongeren dus invloed willen hebben op hun toekomst is het van belang om te stemmen op 6 juni. Hoewel dit dus best spannend kan zijn, geeft Kim hier de volgende tips over: “Stem op iemand waarvan je denkt dat die echt kans maakt om erin te komen! Volg dan wat diegene doet, op die manier leer je hoe het allemaal een beetje gaat en werkt. Kies voor een persoon die een beetje hetzelfde denkt als jij”, stelt zij voor.  

 

“Als je denkt van ‘de politiek doet niks voor mij’ en ‘ze luisteren toch niet naar mij’, wil ik je juist aanraden echt te gaan stemmen. Als je niet gaat stemmen doen ze namelijk zeker niks voor je. Dat zie je bijvoorbeeld bij oudere mannen, dat ze denken ‘Oh die jongeren stemmen toch niet dus daar hoeven we niks voor te doen’, ga juist stemmen en zorg dat ze niet om je heen kunnen!”, eindigt Kim.

 

De stembureaus zijn op 6 juni open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Er kunnen ook bijzondere of mobiele stembureaus zijn met andere openingstijden. De website van je gemeente heeft alle informatie.

 

Foto’s: met toestemming Europarlenentatiers/ANP

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven