Wat is de herfst dip precies en hoe kun je die voorkomen?

Wanneer je ’s ochtends op die fiets. Merk je dat het steeds kouder wordt. Het is mistig, je adem blaast wolkjes en het is nog pikkedonker. De nazomer is echt voorbij. Sommige mensen zijn dol op de herfst en kunnen er geen genoeg van krijgen. Alleen andere zien de herfst dip al aankomen. Wat is de herfst dip precies en hoe kun je die voorkomen?

 

Seizoensdepressie

 

Ieder jaar lijken de termen terug te komen seizoensdepressie, herfstdip, najaar dip of winterblues. Er zijn super verschillende benamingen voor het slechter voelen in de herfst. Alleen wat betekent het eigenlijk? De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het waait en regent steeds harder. Hierdoor voelen we ons sneller neerslachtig en krijgen we een soort herfst dip. Je kunt je bijvoorbeeld minder gemotiveerd voelen om iets voor school te doen, naar sport te gaan of te werken.

 

Dit fenomeen van het slechter voelen bij een seizoen verandering iets niet iets van de laatste jaren. Er is zelf een speciale benaming voor Seasonal Affective Disorder (SAD) wat letterlijk betekent dat de gemoedstoestand die onder invloed van de wisseling van seizoenen verstoord raakt.

 

Natuurlijk is dit heel breed bekeken. De kans dat je ook daadwerkelijk last hebt van Seasonal Affective Disorder is namelijk erg klein. Het is ook best logisch dat je je wat slechter kan voelen als de dagen korter worden. Als mensen hebben we namelijk veel zonlicht nodig en de zonuren nemen helaas af in de winter.

 

Zelf voel ik me ook wat minder als het winter wordt. Vaak koppel ik de herfst toch aan het nieuwe begin van het schooljaar. Wel is positief dat ik weer leuke truien aan kan en de herfst heeft toch iets knus. Toch blijft persoonlijk de zomer mijn favoriete seizoen.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven