Wat is overprikkeling en wat kan je eraan doen?

Ik hoor het steeds vaker om mij heen, de zin: “Ik ben overprikkeld”. Misschien heb je er zelf ook wel last van. Maar wat is het eigenlijk en waarom hoor je het steeds vaker? Is er iets dat je ertegen kan doen?

 

Overprikkeling is kort gezegd: meer prikkels dan dat je brein aankan, zoals te veel geluiden of geuren. Ook kan het bijvoorbeeld een te grote groep mensen zijn. Het komt vooral voor bij mensen met ADHD, ADD en autisme, maar het kan ook bij neurotypische mensen voorkomen. Dat zijn mensen met een ‘normaal’ brein om het simpel te houden.

 

De gevolgen van overprikkeld zijn kunnen verschillen per persoon. Vaak zorgt het ervoor dat je snel moe wordt, je nerveus of angstig kan worden, hoofdpijn krijgt en vermoeid wordt. Dit zijn de meest voorkomende gevolgen, je kan ook andere gevolgen hebben die niet in mijn kleine lijstje staan.

 

Stel je voor dat je in een te drukke klas zit, waar iedereen om je heen luid praat, iemand die deodorant of parfum sprayt, de leraar die roept voor iedereen om stil te zijn, etc. Dat kan er heel goed voor zorgen dat je overprikkeld raakt (voor mij is het een grote oorzaak voor overprikkeling). Ik ben autistisch, wat betekent dat ik veel en snel last heb van overprikkeling, en ik wou graag mijn tips delen.

 

Wat ik vaak doe is altijd mijn noise-cancelling koptelefoon bij mij hebben, dat zorgt ervoor dat veel geluiden al gedempt worden. Wat vaak ook belangrijk is, is om anderen te vertellen als je er last van hebt (alleen als je je er comfortabel bij voelt natuurlijk) zodat zij het ook begrijpen en accepteren. Ook kan het helpen om uit een situatie te gaan, bijvoorbeeld naar het toilet op een feestje zodat je ietwat kan uitrusten.

 

Het allerbelangrijkst voor mij is om jezelf rust te gunnen. Als je iets bent gaan doen met vrienden, is het net zo belangrijk om goed uit te rusten als het is om het leuk te hebben. Ga op bed liggen en kijk een film, of luister naar wat muziek en lees een boek. Dit is een meer persoonlijke column, maar nog steeds iets waar ik graag over schrijf en hoop dat ik er iemand mee kan helpen 🙂

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven