Wat vinden jullie van de uitspraak tegen Acid?

Vlaamse YouTuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke celstraf en moet een schadevergoeding van €20.000,- betalen als straf op zijn exposevideo op de leden van studentenverenging Reuzegom.

 

Acid, ook wel Nathan Vandergust, plaatste een tijdje geleden een video waarin hij leden van studentenverenging Reuzegom exposet voor de moord op Sanda Dia, die tijdens een extreme ontgroening om het leven kwam. In de video die Acid plaatse op zijn YouTubekanaal maakte hij de namen bekend en publiceerde hij foto’s van verschillende leden van de verenging die betrokken waren bij de moord.

 

Voor het maken van deze exposevideo werd hij aangeklaagd door ouders van een oud-Reuzegommer die een schadevergoeding eisten voor het cyberpesten en het schenden van privacy. Tijdens deze gerechtelijkezaak heeft de rechter besloten dat Acid een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden krijgt en een schadevergoeding van €20.000,- (die mogelijk nog kan oplopen) moet betalen aan de ouders van de voormalig Reuzegommer. In de video benoemde hij ook de namen van leden die zelf niet betrokken waren bij de ontgroening die de dood tot gevolg had.

 

Diverse mensen hebben kritiek op de straf die Acid van de rechter heeft gekregen. Zijn straf ligt vele malen hoger dan die van de daders die betrokken waren bij de moord op Sanda Dia. Tijdens de rechtszaak kreeg Acid in eerste instantie een taakstraf, maar hij weigerde deze straf uit te voeren. Dit kan een onderliggende reden zijn waarom de rechter heeft besloten om Acid een hogere straf op te leggen.

 

Acid claimt zelf geen spijt te hebben van het maken van de exposevideo. In zijn meest recente YouTubevideo benoemt hij nadrukkelijk hetgeen gedaan te hebben waar de media bang voor waren. En zegt zelf dat hij het zo nog een keer zou doen.

 

In de afgelopen dagen is er een crowdfunding gestart om geld in te zamelen voor de boete die Acid moet betalen. Op dit moment is al meer dan €150.000,- ingezameld. Het opgehaalde bedrag ligt hoger dan de boete zelf en dus zal het overgebleven geld worden geschonken aan de Sanda Dia Foundation. Die door de vader van Sanda Dia is opgericht na het overlijden van zijn zoon.

 

De Sanda Dia Foundation is een Foundation die uitwisselingen voor jongeren organiseert om de wereld om ons heen beter te begrijpen en jongeren bewust maakt van de verschillende culturen en gewoontes wereldwijd.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven