Wat zegt een anticonceptie-expert over influencers?

Online zie je steeds meer video’ s van influencers over anticonceptie, en de schade die het kan aanbrengen op je lichaam. Ze prijzen ‘natuurlijke anticonceptie’ aan als veilig en gezond alternatief, zoals @evievanvliet of @charlotteeee_h. Natuurlijke anticonceptie is anticonceptie gebaseerd op jouw lichaamstemperatuur. Je meet je eigen temperatuur vaak een uurtje nadat je hebt geslapen, en als je temperatuur met 0,5 graden Celsius omhooggaat, kan je zwanger raken. Maar is het echt veel beter?

 

 

Anticonceptie-expert Lies van Vlijmen van het CBG -College ter Beoordeling van Geneesmiddelen-, weet heel erg veel over de verschillende soorten anticonceptie en de eventuele risico´s en bijwerkingen. Wij mochten haar interviewen om te kijken of de pil echt zo schadelijk is als influencers claimen, en of die natuurlijke anticonceptie te vertrouwen is.

 

Wat zijn de bijwerkingen van de pil, en in hoeverre zijn deze werkelijk schadelijk voor de gezondheid?

 

De meest voorkomende bijwerkingen van de pil zijn pijnlijke borsten, acne, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, bloedverlies als je niet ongesteld bent, stemmingswisselingen, en gewichtstoename doordat je lichaam vocht vasthoudt (dat is een halve kilo max). Zoals bij ieder medicijn kan je bijwerkingen krijgen, dat is geen verrassing. Je lichaam moet wennen aan het medicijn en de bijwerkingen gaan vaak na drie maanden al weg. Als de bijwerkingen echt niet weggaan, kun je altijd terug naar de arts om een pil aan te vragen met een lagere hormoondosis. Je kan ook voor een alternatief kiezen, zoals een hormoonspiraal. Die werkt tot acht jaar in de baarmoeder, en geeft hormonen af zodat je lichaam geen eitjes meer aanmaakt. Deze alternatieven zijn zeer effectief, en geven je minder dan 10% kans op zwangerschap, wat ook zo is bij de pil zelf.

 

Wat vindt u van de desinformatie die wordt verspreid door influencers?

 

De influencers vertellen over hun eigen ervaring met anticonceptie, wat heel persoonlijk is, en doen alsof het door de pil zelf komt. Ze geven verder geen context over de bijwerkingen en hun claims, maar toch blijven ze doen alsof de pil schadelijk is voor de gezondheid. Ze vertellen verder niet over de voordelen, zoals dat je niet meer zwanger kan raken. Doordat ze die informatie spreiden, ontstaat een risico dat vrouwen dit voor waar aannemen en dan geen anticonceptie meer nemen. Als je toch wilt stoppen met de pil, kan je dat beter niet uit het niets doen, wat dat is een nog slechter idee. Het beste is om het eerst met je arts te overleggen als je bang bent voor de bijwerkingen. Je zou het eventueel ook nog anoniem kunnen bespreken via Sense, (een site voor alle vragen over seks, je lichaam, consent etc.). Zij organiseren spreekuren over anticonceptie. Verder is er de site van het CBG, waar je ook veel informatie kan vinden over anticonceptie.

 

Valt u iets op aan de desinformatie die ze verspreiden?

 

Het blijven verhalen over de eigen ervaringen, en ze noemen altijd de negatieve punten, en nooit de goede punten, het voorkomen van een zwangerschap. Ze brengen natuurlijke anticonceptie als een oplossing voor alle problemen van de bijwerking van de pil.

 

Wat vindt u van de ‘natuurlijke anticonceptie’ die de influencers aanprijzen, gebaseerd op de lichaamstemperatuur?

 

Als influencer zou je ook moeten uitleggen dat natuurlijke anticonceptie niet altijd te vertrouwen is. De anticonceptie is gebaseerd op lichaamstemperatuur en als je temperatuur met ongeveer 0,5 graden celcius omhooggaat, heb je de grootste kans om zwanger te worden. Als je bijvoorbeeld verkouden bent of hebt gedronken, kan het al fout gaan aangezien je temperatuur omhooggaat. Je kan ook nog zwanger raken als je drie dagen geleden met iemand naar bed bent gegaan als je je temperatuur hoger meet dan normaal, aangezien zaad nog drie dagen lang kan blijven leven. Het is oké als je die kans voor lief neemt, maar zo niet, is het heel belangrijk om je goed te laten informeren door een deskundige die alles voor je op een rijtje kan zetten. Natuurlijke anticonceptie is goed om te gebruiken als je het niet erg vindt om misschien zwanger te raken, maar zo niet, moet je het gewoon niet gebruiken. Doordat veel vrouwen het gebruiken is er ook een stijging in abortusklinieken door ongewenste zwangerschappen, wat vaak weer komt door verkeerd gebruik van die natuurlijke anticonceptie.

 

Wat zou u willen zeggen tegen jongeren die dit lezen en zich zorgen maken om de informatie die influencers verspreiden?

 

Bedenk je dat het altijd de eigen ervaring is van de influencers, en vraag je altijd af of het geen nepnieuws is, blijf altijd je feiten en bronnen checken! Check of de bijwerking die ze noemen ook werkelijk een bijwerking is, en als je echt niet zwanger wilt raken, kijk dan naar alternatieven van de pil, bijvoorbeeld een spiraaltje zonder hormonen, dat tot wel tien jaar goed blijft, of een prikpil, die je iedere drie maanden zelf kan inbrengen. Verder kun je de site van het CBG checken waarop alle bijwerkingen staan van de pil, waar ook al dertig verschillende soorten van zijn. Ook is er de site thuisarts.nl met informatie, alhoewel die soms lastig te begrijpen kan zijn. Ook kan je vragen stellen aan iemand die er werkelijk voor heeft gestudeerd en alles weet over anticonceptie, zoals de medewerkers die bij het CBG werken. De beste optie is om langs te gaan bij de huisarts, die kan met jou bespreken op basis van je voorkeuren en achtergrond kan kijken welke anticonceptie het beste bij je past.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven