Zorgt de plastic toeslag voor het juiste effect?

Het is je vast opgevallen. Je staat in de Macdonald of in de snackbar en je wilt een milkshake bestellen. Wanneer wilt afreken zie je dat meer moet betalen dan normaal, 25 cent extra aan plastic toeslag. Sinds 1 juli 2023 betalen wij als consumenten extra voor onze plastic wegwerpbekers en – bakjes voor dranken en maaltijden. Ik vroeg me af of deze regeling ook echt help tegen het bestrijden van zwerfafval. Aangezien meerdere deskundige aankaarten dat verspreiding van plastic zwerfafval niet minder is geworden na deze nieuwe regeling. Ook vroeg ik me af hoe wij als jongeren hierover?

 

Josephine (16)

“Het idee vind ik persoonlijk goed. Zelf kan ik me goedvoorstellen dat je meer betaald voor bijvoorbeeld je bestek. Vaak moet je rond de 20 cent extra betalen. Ik denk alleen niet dat dit genoeg geld is dat mensen ook echt bewuster zullen omgaan met hun afval. Persoonlijk denk ik niet dat dit genoeg invloed heeft dat mensen ook anders gaan denken. Heeft het dus zin, ik weet het niet.”

Luna (16)

“Ik heb er zelf niet zozeer last van die plastic toeslag en ergens wel terecht dat ik meer moet betalen. Het is een kleine verandering die denk ik niet zoveel effect heeft en meer irritatie oproept bij mensen. Meer geld vragen voor een bekertje gaat niet echt het probleem van klimaat verandering aanpakken en door die irritatie raken mensen minder gemotiveerd. Alleen ergens kan ik het wel begrijpen.”

 

Ik ben ook langs geweest bij de lokale visboer bij mij in de buurt, hij had hier een sterke mening over, zelf is hij ondernemer en vraagt hij zijn klanten geen plastic subsidie.

 

Waarom vragen jullie geen plastic subsidie aan jullie klanten?

 

Zelf vind ik dat het geen zin heeft. Stel je voor ik vraag 10 cent meer voor een plastic bakje. De prijs van dat plastic bakje wat ik moet meerekenen in mijn verkoopprijs zorgen er niet voor dat de weggooi druk afneemt. Die 10 cent aan extra kosten moet ik in het bakje doen en dat bakje wordt nog steeds weggegooid.

 

Is niet een vorm van angst dat u klanten verliest als u extra subsidie zou vragen?

 

Nee het heeft geen invloed op hoeveel klanten er lans komen. Zelf vind ik het geen logisch regel. Je mag als bedrijf zelf bepalen hoeveel je aan plastic subsidie vraagt en deze extra kosten zijn voor je eigen zak. Volgens de overheid ben ik wel verplicht om plastic subsidie te vragen aan klanten, maar ik vraag maar 1 cent per product. Dit wordt afgerond naar een heel getal en dan kom ik uit op 0 cent. Zelf heb ik daar geen probleem mee!

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven