Nieuwsmedia kunnen jongeren meer betrekken bij de politiek

Woensdag zijn er verkiezingen en dat betekent ook dat jongeren vanaf 18 jaar mogen stemmen, vaak voor het eerst. Uit een onderzoek van het Erasmus Synclab en het Hot Politics Lab komt naar voren dat slechts drie op de tien jongeren eigenlijk echt geïnteresseerd zijn in de politiek. Maar volgens Bert Bakker, mede-eigenaar van het Hot Politics Lab, kunnen de nieuwsmedia de jongeren een handje helpen om wat meer in de politiek te duiken.

 

“Het is wel goed om te beseffen dat het onderzoek niet gaat over alle jongeren in Nederland, want we hebben 500 jongeren uit Rotterdam en omstreken vragen gesteld”, vertelt Bakker. Volgens dit onderzoek volgen jongeren de politiek overwegend via sociale media, namelijk 47 procent. Circa 27 procent volgt de politiek via nieuwssites en -apps. 

 

 

Bakker benadrukt dat het positieve van sociale media ook tegelijk een negatieve invloed kan hebben: “Je hoeft namelijk niet meer een expert te zijn om je over iets uit te spreken.” Hij vindt daarom dat de nieuwsmedia een cruciale rol spelen om bijvoorbeeld echte experts wel aan het woord te laten.  

 

Maar hoe val je als nieuwsmedia op voor jongeren? “Begin met kanalen gebruiken waar jongeren zich op bevinden. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Dit kan door net iets vlotter te editen en iets sneller te zijn”, tipt Bakker. 

 

NOS op 3

 

Hij noemt NOS op 3 als een voorbeeld: “Ik denk dat het soort video’s zoals de explainers van NOS op 3 goed werken voor jongeren. En ik denk dat je ook jongere mensen in dienst moet hebben om gevoel te hebben bij wat jonge mensen doen.” Volgens hem is het belangrijk niet de inhoud maar juist de vorm te veranderen om jonge mensen te bereiken.  

 

De thema’s die jongeren het interessantst vinden volgens het onderzoek zijn criminaliteit, klimaat en armoede. Dit zijn natuurlijk ook thema’s die jongeren veel in het nieuws tegenkomen, of het nou via sociale media is of via de nieuwssites en -apps. Bakker tekent aan dat de genoemde thema’s eigenlijk het meest zeggen over de werkelijke betrokkenheid van jongeren bij de politiek

 

Hij denkt daarom dat nieuwsmedia een cruciale rol spelen in onze democratie: “Nieuwsmedia kunnen helpen om te informeren, om te agenderen en ook om context te bieden.” Heel veel wat jongeren zien is volgens hem “ongefilterd”. “Je kan allerlei ‘first person’-achtige beelden zien van alle kanten in het conflict, maar de bredere context, daar heb je nog steeds wel nieuwsmedia voor nodig. Zij moeten context blijven bieden door experts aan het woord te laten.” 

 

Hij denkt ook dat daardoor jonge burgers er echt wat mee kunnen, zoals protesteren, zich uitspreken, stemmen, een inzamelingsactie doen of doneren. Als nieuwsmedia meer aansluiting zoeken bij de belevingswereld kunnen ze een belangrijkere rol spelen in de moderne democratie. Het gaat om informeren, agenderen en context bieden. “Om mee te doen aan een democratie heb je informatie nodig, daar begint het”, concludeert Bakker. 

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven