Het kabinet gaat digitale geletterdheid toevoegen aan het curriculum voor basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen kunnen daardoor al vroeg beschikken over vaardigheden om optimaal gebruik te maken van alle digitale mogelijkheden.
#UseTheNews richt zich in haar activiteiten vooral op een onderdeel van digitale geletterdheid: nieuwswijsheid. Kennis over betrouwbare journalistiek en bijvoorbeeld het kunnen herkennen van nepnieuws zijn belangrijke elementen hierbij. De overheidsplannen op dit punt en de manier waarop de toch overbelaste docenten nieuwswijsheid praktisch gaan oppakken zijn nog niet echt duidelijk.
#UseTheNews wil vooral nieuwsmedia aansporen zich te profileren op dit punt. Nieuwswijsheid gaat over hun werk en maatschappelijke rol, maar de nieuwsbedrijven zelf lijken er nog nauwelijks mee bezig.
Desinformatie
Wat is alvast belangrijk om te weten over de overheidsplannen? Het kabinet wil de verspreiding van desinformatie terugdringen. Dit gebeurt onder meer door de nieuwe Digital Services Act. Het doel hiervan is om de onlineplatformen te reguleren en consumentenbelangen online beter te beschermen. Bovendien gaat het kabinet zelf veilige alternatieven inzetten voor onlineplatformen bij publieke instellingen.
De overheid wil ook grip krijgen op algoritmes die onder meer op sociale media bepalen wat gebruikers vooral zien en wat niet. Op basis van de Europese AI Act worden bepaalde algoritmes verboden en wordt verplicht dat algoritmes met een hoog risico voor mensen een soort keurmerk (CE-markering) krijgen en worden geregistreerd in een Europese database. Ook gaat de overheid mensenrechtentoetsen op algoritmes uitvoeren.
Mooie voornemens, maar concreet is het nog niet. De “werkagenda” van het kabinet kijkt al naar 2030, maar uiteraard is de thematiek nu al urgent, zeker voor jongeren die al volledig ‘leven in media’. #UseTheNews wil graag meedenken en meedoen, onder meer met de komende Database Nieuwswijsheid voor docenten op deze site.
Onze partner Netwerk Mediawijsheid heeft deze pagina voor degenen die dieper in het nieuwe curriculum willen duiken.