Partijprogramma’s in Posts brengt politiek naar jongeren

Het Instagram-account Partijprogramma’s in Posts brengt sinds 2021 met kleurrijk vormgegeven posts de standpunten van politieke partijen naar jongeren. Door een gebrek aan informatie over de partijprogramma’s in de media, bedachten Jasper Vierboom en Marijn Jut het account. “Jongeren worden vaak niet gehoord.”

 

Het is 2021 wanneer oprichters Jasper Vierboom (30) en Marijn Jut (28) met elkaar in gesprek raken over de verkiezingen. Ze kennen elkaar al van kleins af aan en zijn nog altijd bevriend. Beiden hebben ze een fulltime baan: Jasper is creatief directeur bij een reclamebureau, Marijn aardrijkskundedocent. “Ik wist zelf niet veel van politiek, maar Marijn wel. Ze vertelde mij: ‘Wist je dat GroenLinks jonge mensen een startkapitaal van 10.000 euro wil geven zodra ze achttien worden? En wist je dat de PVV opkomt voor dierenrechten?’ Ik dacht dit heb ik nog nooit in de media meegekregen”, vertelt Jasper. 

 

 

“Ik dacht: er staat waarschijnlijk zoveel meer in partijprogramma’s dan waar het nieuws zich op focust. Is het niet goed als we dit, in ieder geval voor onszelf, inzichtelijk maken?” Zo ontstond het Instagram-account, met inmiddels bijna 60.000 volgers. “Het is onze kracht dat we onpartijdig zijn en dat iedere partij hetzelfde aantal quotes krijgt zodra het partijprogramma online staat.”

 

Volgens Jasper is het account belangrijk omdat jongeren in de huidige media niet het hele plaatje van een partijprogramma meekrijgen én omdat jonge mensen zouden moeten gaan stemmen. “Ze zijn vaak een groep die niet gehoord wordt en het is belangrijk om geïnformeerd te gaan stemmen. Veel jongeren die voor de eerste keer stemmen, stemmen wat hun ouders stemmen omdat ze nooit verder geïnteresseerd zijn in politiek. Maar ze moeten doorkrijgen dat het ook over hun leven gaat.”

 

Dagelijks

 

Daarom plaatsen ze in aanloop naar de verkiezingen elke dag negentien posts met quotes uit partijprogramma’s en brengen ze politiek naar hun jonge doelgroep. “Marijn gaat door alle programma’s heen en zoekt quotes van verschillende thema’s. We letten op onderwerpen die jonge mensen interessant vinden, quotes die voor ons gevoel bijna grappig geschreven zijn en opmerkelijke standpunten. Ik ben verantwoordelijk voor het design en beheer van het Instagramaccount.”

 

“Sommige posts krijgen veel aandacht”, vertelt Jasper. “Bijvoorbeeld een standpunt van de BBB: we praten niet meer over hoger- of lageropgeleiden. MBO wordt praktisch beroepsonderwijs, HBO theoretisch beroepsonderwijs, en WO blijft wetenschappelijk onderwijs.”

 

“En niet te vergeten: het compenseren van de pechgeneratie. Het standpunt: we maken ons hard voor een rechtvaardige compensatie van de pechgeneratie van gemiddeld 10.000 euro per student, heeft het meeste likes gekregen.”

 

Ondanks dat Jasper en Marijn de noodzaak voelden om dit Instagramaccount in het leven te roepen, denkt Jasper niet dat de media politiek aantrekkelijker kunnen maken voor jongeren. “De politiek leeft in een bubbel, terwijl ik het omgaan met elkaar op een sociale en empathische manier ook gereflecteerd zou willen zien in de politiek. Ik denk dat veel jongeren veel gevoeliger zijn en zich er daardoor niet in herkennen.”

 

Ben je benieuwd naar het account? Kijk dan hier: https://www.instagram.com/partijprogrammasinposts/

 

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven