Recht op TikTok en Insta: de Rechtspraak Reporters

Procedures en begrippen uitleggen, zittingen bijwonen en spelers in de rechtspraak interviewen: Vijftien Rechtspraak Reporters geven jongeren een kijkje in ons recht via sociale media. “Een rechter is ook gewoon een mens.”

 

Toen ze net begon, voelde Rechtspraak Reporter Jady Cadogan (23) zich nog niet helemaal op haar gemak in de rechtszaal. “Ik vond het eerst spannend. Het liefst zat ik op de publieke tribune aantekeningen te maken in mijn schrift, maar nu meld ik mij bij de perstribune en mag ik met mijn laptop naar binnen.”

 

 

Jady is nu anderhalf jaar reporter en volgt op dit moment de master strafrecht. Vanuit deze expertise maakt ze content op Instagram en TikTok voor jongeren. “Naast het bijwonen van zittingen, zoals bijvoorbeeld laatst het Marengo-proces, vind ik het erg leuk om rechters te interviewen over het rechtssysteem. Een rechter is ook gewoon een mens en dat is iets dat snel vergeten wordt.”

 

Simone Alderliesten is als communicatieadviseur bij de Raad voor de Rechtspraak vanaf de start van het project in 2015 betrokken. Het doel: “Begrijpelijk vertellen over de rechtspraak aan jongeren. Het is ingewikkeld en als je er zelf mee in aanraking komt, is het vaak negatief. We informeren jongeren want ze zijn de burgers van de toekomst.

 

 

Om het doel te bereiken, moet er volgens haar samengewerkt worden met jongeren. “De jeugd neemt niets van volwassenen aan. Wij spreken niet dezelfde taal of leggen niet uit op de juiste manier. Maar de jongeren kunnen dat wel en daarom hebben we de reporters hard nodig.”

 

 

De Rechtspraak Reporters krijgen de volledige vrijheid én al het vertrouwen. Jady: “Het is vanuit de rechtspraak belangrijk dat we vrij zijn in wat wij posten en dat we onze meningen durven te delen, maar het moet juridisch wel juist zijn. Je hebt met kwetsbare informatie te maken.” Simone voegt toe: “Vanuit ons is er geen censuur. We vinden het leuk als ze kritisch zijn, want het is juist leuk als de jongeren zich verwonderen.” 

 

 

De berichten worden niet gecontroleerd door de organisatie en dit vertrouwen is volgens Simone ook terecht. “Er is eventueel hulp en begeleiding aanwezig in de vorm van een team communicatieadviseurs, rechters en adviseurs. Daarnaast krijgen de jongeren een aantal keren per jaar trainingen, bijvoorbeeld over het gebruik van TikTok.”

 

 

Maar hoe vertelt Jady een ingewikkelde strafzaak als het Marengo-proces aan de jongeren? “Ik let op mijn taalgebruik, want mijn doelgroep is tussen de 15 en 25 jaar. Daarom probeer ik het zo simpel mogelijk te houden.” Al kunnen niet alle termen versimpeld worden. “Ik probeer in die gevallen uit te leggen wat het precies inhoudt. Daarnaast vertel ik bijvoorbeeld wie er in de rechtszaal zitten en wat de officiële administratie is.” En op TikTok is het vooral belangrijk om te blijven posten, vertelt ze.

 

 

De Rechtspraak Reporters hebben een leeftijd van 17 tot en met 26 jaar en de groep is erg divers waardoor er voor iedere  jongere wat wils is, vertelt Simone. “Het maakt niet uit welk opleidingstraject je volgt of welke afkomst je hebt. We hebben een hele gevarieerde groep betrokken jongeren.” Welke content de jongeren maken, is daardoor ook erg verschillend. “De ene reporter legt moeilijke woorden uit, de ander het strafrecht en weer een ander gaat op pad naar de ondernemingskamer.”

 

Toch blijft het bereiken van jongeren wel een uitdaging. Jady: “Rechtbankjournalistiek is een niche en veel jongeren hebben weinig vertrouwen in de rechtspraak, maar ik denk dat door ons werk wij een bijdrage leveren aan een beter beeld over het recht.” 

 

Volgens Simone is het effect van de Rechtspraak Reporters lastig te meten. ”Je kan kijken naar het aantal volgers of interactie, maar misschien hebben honderden jongeren het ook gezien en vonden ze het leuk. Dat weten we niet en dat is wel jammer.” 

 

Met die interactie zit het bij de post van Jady wel goed, vertelt ze. “Met iedere post bereik ik jongeren en raak ik in gesprek. Ik vind het enorm leuk om hieraan bij te dragen en ik wil jongeren blijven betrekken bij het recht.”

 

Website: https://derechtspraakreporters.nl/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCbKbcZgQ9av1eZCnU1Raybw?view_as=subscriber

Facebook: https://www.facebook.com/rechtspraakreporters/

Instagram: https://www.instagram.com/rechtspraakreporters/

Instagram Jady: https://www.instagram.com/jadycadogan/

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven