Studentenmiddag De Tegel: activisme en journalistiek kunnen samen

Tientallen jonge journalisten kwamen vorige week samen in Den Haag om tijdens het middagprogramma van ‘De Tegel’ om te discussiëren over het onderwerp ‘activisme en journalistiek’. Best een lastig onderwerp want als journalist moet je neutraal blijven, maar je hebt ook een mening en een overtuiging. En ook interessant: veel jonge nieuwsgebruikers zouden het waarderen als journalisten ook maatschappelijk stelling nemen, zo blijkt uit onderzoeken. 

 

Onderwerpen als objectiviteit, bronbescherming en demonstraties kwamen dus voorbij. Organisator van De Tegel, Martijn Kirsten: “Het is belangrijk dat we aandacht hebben voor het opleiden en overdragen van journalistieke kennis aan jonge journalisten.”

 

 

Hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah, journalist Maya-Nora Saaid en Suzanna de Vries, zij schreef haar scriptie over dit onderwerp, deelden  hun eigen dilemma’s rondom het thema, waarna het publiek in kleine groepjes in discussie ging. Hoe zouden zij bijvoorbeeld omgaan met bronbescherming en uitingen op sociale media? Een van de deelnemers was student journalistiek Mai-Lin Steegers (23). Zelf heeft ze wel een idee over het thema en objectiviteit. “Ik denk dat ik de belangen die ik heb, niet los kan zien van mijn werk. Ik wil niet de schijn hooghouden dat ik objectief of neutraal ben, want dat is niet mogelijk voor mij”, vertelt ze. “Maar dat betekent niet dat ik niet in gesprek wil en kan gaan met ‘de andere kant’. Naar mijn mening is het waardevoller om met elkaar in gesprek te gaan, wetende dat meningen kunnen verschillen.”

 

 

Ook Sander de Jonge (23) was aanwezig bij de discussies. “Het was leuk om met verschillende mensen over de dilemma’s te spreken”, vertelt hij. Het dilemma of je als journalist ook mag demonstreren, vond hij het interessantst. “Dat gaat over een grondrecht, maar ook over representatief zijn voor het medium waarvoor je werkt.” 

 

 

“Ik had voor vanmiddag een zwart-wit beeld over activisme. Ik had het gevoel dat het niet thuis hoort in de journalistiek, maar nu heb ik inzichten gekregen dat het ook voordelen kan hebben”, zegt deelnemer Jurre Sampers (22). “Het is belangrijk om als journalist misstanden aan de kaak te stellen en dat kan je ook als activisme zien.”

 

 

Na de discussies aten de jongeren met elkaar en kregen zij de mogelijkheid aanwezig te zijn bij de opnames van radio Kunststof, waarna de grote prijsuitreiking van de journalistieke prijzen begon. Tien Tegels werden er uitgereikt, waaronder de pioniersprijs voor journalisten onder de 30. Volgend jaar misschien een Tegel specifiek voor jongerenjournalistiek? Martijn: “Ja, dat zou zeker een toevoeging zijn.”

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven