Anouk Turkenburg

“Wie denkt als een journalist, houdt nepnieuws buiten de deur.”

Hoe weet je of een nieuwsbericht klopt? Is een Instagrampost betrouwbaar als die veel likes heeft? En vertelt een onlinefoto altijd het hele verhaal? Jongeren krijgen hun nieuws tegenwoordig vooral via social media. En met een druk op de knop hebben ze dat ene spannende/interessante/lekkere bericht snel verder verspreid. Maar hmm, wát heb je nou eigenlijk verder de wereld in gebracht?

 

Wij zijn Hella Hueck, Aäron Loupatty en Anouk Turkenburg, drie redacteuren van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio. We werken elke dag met nieuws, we checken berichten, we onderzoeken onze bronnen en proberen feiten boven tafel te krijgen. We weten dat er meer nepnieuws in omloop is, we zien de risico’s daarvan voor onze samenleving en we zien dat nepnieuws ook invloed heeft op ons vak. Daarom hebben wij een gastles ontwikkeld voor middelbare scholieren tussen 12 en 15 jaar.

 

Wij, journalisten van beroep, leren de leerlingen denken als journalisten. Wie is de bron van dit bericht en hoe betrouwbaar is die, is er nog een tweede bron en wordt er ook wederhoor gepleegd? Want wie denkt als een journalist, houdt nepnieuws buiten de deur.

 

Graag komen wij met collega’s langs op scholen voor een lesuurtje mediawijsheid. We hebben al workshops gegeven op o.a. het Metis Montessori en CSB in Amsterdam en op SG Antoni Gaudí in Purmerend. We komen op vmbo-, havo- en vwo-scholen in de Randstad (en dan ruim gerekend).

 

Interesse? Stuur dan een mailtje naar evelyn.blazer@fdmediagroep.nl. Wij introduceren later dit jaar het eigen initiatief  #UseTheNews @ School met een extra focus op vmbo-scholen, lokale en regionale journalisten en met speciale aandacht voor beeldjournalistiek.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Disclaimer: #UseTheNews behoudt zich het recht voor om aangeleverde teksten in te korten of indien nodig niet op te nemen. We houden discussies ook graag respectvol. Redactie #UseTheNews TalkZ: team@usethenews.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven