Clemens Pig

“Onafhankelijke persbureau-journalistiek wint in Europa aan belang als tegenwicht tegen nepnieuws en desinformatie en als koelmiddel voor de gepolariseerde, oververhitte opinies op sociale netwerken.”

Zo divers als Europa is, zo divers zijn ook de uitingen van Europese persbureaus. Tot twee derde van alle dagelijkse informatie in kranten, televisie, radio en online, als ook een groot deel van de originele media-inhoud op sociale netwerken, is direct of indirect afgeleid van materiaal van persagentschappen. Het gaat dan om teksten, foto’s, graphics, video’s en liveformats.

 

Met deze kennis is het best verbazingwekkend dat persbureaus en de manier waarop ze functioneren zo onderbelicht blijven. Persbureaus zijn ook maar zelden onderwerp van media-onderzoek. Je komt de agentschappen ook nauwelijks tegen in relevante wet- en regelgeving en ze zijn ook daarmee volledig onderschat in hun communicatieve en technologische prestaties.

 

Ik ervaar dit in mijn dagelijks werk via nationale en internationale contacten met bijvoorbeeld managers uit het bedrijfsleven en onderwijsprofessionals, maar ook bij geïnteresseerde gebruikers en bij jongeren. Zelfs mediaprofessionals reageren vaak verbaasd als ze echt inzien hoe omvangrijk en invloedrijk het functioneren van persbureaus is. Het is hier nog wel verontrustend dat slechts een klein deel van alle nieuwsagentschappen over de hele wereld en in Europa onafhankelijk is van een overheid opereert. 

 

Onafhankelijke persbureau-journalistiek wint intussen in Europa aan belang als tegenwicht tegen nepnieuws en desinformatie en als koelmiddel voor de gepolariseerde, oververhitte opinies op sociale netwerken. Ik ben er daarom van overtuigd dat door zowel technologische innovaties als door Europese samenwerking de waarde en impact van persbureaus duurzaam geborgd kan zijn. 

 

Mijn visie is een Europese NewsTech Alliance: een Europese kennisruimte van vrije agentschappen en andere media, waar geverifieerde informatie de input is voor gecontroleerde, gemeenschappelijke AI-toepassingen. Een Europese NewsTech Alliance dat fungeert als een baken van betrouwbaarheid en als een hub voor betrouwbare informatie voor gebruik door kunstmatige intelligentie en daarmee voor betrouwbare uitkomsten daarvan. 

 

Het is zeker voor de jonge generatie nu noodzakelijk dat er nieuwe platformtechnologieën worden gebouwd en geëxploiteerd door ons kwaliteitsmedia en agentschappen, in solidariteit: in gezamenlijk eigendom, in autonoom bestuur en controle, en vrij toegankelijk (open source) voor platformleden. Echt en onbevooroordeeld nieuws heeft de toekomst in de digitale (des)informatiemaatschappij.

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Disclaimer: #UseTheNews behoudt zich het recht voor om aangeleverde teksten in te korten of indien nodig niet op te nemen. We houden discussies ook graag respectvol. Redactie #UseTheNews TalkZ: team@usethenews.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven