“Ik volg het nieuws meestal niet omdat ik er gewoon extreem verdrietig van word, waardoor het mijn hele dag opneemt.” Meisje (19), vwo
Jongeren aan het woord over nieuws
Ik volg het nieuws meestal niet omdat ik er gewoon extreem verdrietig van word, waardoor het mijn hele dag opneemt. Ik vraag mijn vrienden ook om over iets anders te praten als ze het gaan hebben over de oorlog ofzoiets. Ik zeg dan dat ik snap dat ze elkaars meningen willen weten, maar of ze dat alsjeblieft willen doen als ik er niet bij ben. ze weten hoe het mij beïnvloedt. Wel bekijk ik het nieuws van zoveel mogelijk kanten als ik ga stemmen.
Meisje (19), vwo
Ik denk dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor ons, jongeren, zodat wij nieuws kunnen lezen dat voor ons relevant is. Wij zullen toch echt de boel moeten gaan regelen hier als nieuwe generatie en ik denk dat er te weinig plekken zijn waar wij onze zorgen kwijt kunnen over de toekomst. Ik heb het idee dat wij daar als jongeren (nu kan ik natuurlijk niet voor iedereen spreken) over het algemeen veel meer bezig zijn met hoe de wereld aan het veranderen is dan de generaties voor ons. Ik zou willen dat journalisten, die dan natuurlijk ouder zijn dan wij, wat meer begrip hiervoor zouden tonen door ook eens een artikel te schrijven op NOS om wat aandacht te krijgen van iedereen, waarin de desbetreffende journalist dan zorgt dat ook ouderen gaan beseffen wat ons te wachten staat en hoe zij ons kunnen helpen door de wereld zo goed mogelijk achter de laten. Denk hierbij aan dat zij oude gewoontes achter zich laten, als heel veel vlees eten. De vlees- en zuivelindustrie zijn namelijk factoren die bizar veel invloed hebben op ons leven over 40 jaar.
Meisje (16), vwo
Journalisten moeten meer aandacht besteden aan de ontwikkelingen van de oplossingen voor milieuproblemen, er wordt vaak alleen maar de negatieve kant getoond van wat er slecht is aan klimaatverandering. Terwijl er ook veel mensen bezig zijn met dingen ontwikkelen om dit tegen te gaan.
Meisje (18), schoolverlater
Waaraan moeten journalisten meer aandacht besteden? Aan het leven van de jongeren. ik denk dat er veel negatieve dingen van jongeren worden getoond maar niet waarom, en hoe het zit. Maar het lijkt me ook leuk om ook de positiviteit te zien
Meisje (16), vmbo
Waaraan moeten journalisten meer aandacht besteden? Weet ik veel, gewoon leukere dingen omdat die negatieve dingen me niks meer uitmaken
Jongen (17), vwo
Journalisten zijn de brug tussen politiek (ambtenaren) en het ‘gewone volk’. Dit betekent dat zij de taak hebben om alles van de politiek (of andere onderwerpen) te delen met het gewone volk. Dus bijvoorbeeld als de politiek bezig is met wetsvoorstellen of crises oplossen, dan moeten ze dat ook delen en niet alleen vertellen wat ze niet (goed) doen!
Student (18)
Ik vind dat journalisten in 2023 meer moeten vertellen over wat er gebeurt rond jongeren en hun leven. Er is natuurlijk het Jeugdjournaal, maar dat is meer gericht op jongere kinderen (kinderen tot de tweede klas ongeveer). Ik ken persoonlijk veel leerlingen die het nieuws volgen en als zij dan op hun telefoon iets laten zien wat er in het nieuws is gebeurd, gaat het vaak niet over onze doelgroep. Ik denk persoonlijk dat je meer jongeren kan betrekken bij het nieuws door hun ook een rol te geven.
Genderfluid (14), vwo
Ik wil graag nog een beetje meer horen over corona want ik hoor daar niet meer zoveel meer van, maar ik vind wel dat het weer omhoog gaat want mijn opa had laatst corona en mijn oma en ik ook, en zo kan ik er wel wat opnoemen
Meisje (12), vmbo/mavo
De nieuwsmedia moeten meer feelgood-nieuws brengen en meer nieuws dat van toepassing is op meer/andere bevolkingsgroepen. Dus niet alleen maar energieprijzen, maar ook ontwikkelingen op middelbare scholen of uitslagen van onderzoeken over gelukkigheid in ouders.
Jongen (16), vwo
Ik zou graag meer positief nieuws horen, vooral rond natuur. Ik wil het graag horen wanneer dieren weer in Nederland voorkomen na jaren, of wanneer er een zichtbare komeet te zien is vanuit Nederland etc. Niet zo zeer nuttig in het dagelijkse leven, maar zeer leuk om te weten.
Meisje (18), havo
Waaraan moeten journalisten meer aandacht besteden? Gaming, dit jaar wordt echt het jaar van gaming.
Jongen (14), vwo
Journalisten moeten niet alles vanuit een links perspectief bekijken, maar ook eens vanuit midden of rechts. De nationale nieuwsuitzendingen worden vaak alleen volgens linkse belangen gemaakt.
Meisje (23), hbo
Ik vind het nieuws op deze manier eigenlijk wel goed. Er worden verschillende onderwerpen besproken, alhoewel ik wel vind dat het coronavirus en de oorlog in Oekraïne erg veel aan bod komen; dit is logisch, aangezien het 2 grote en belangrijke topics zijn, maar het hoeft van mij niet elke dag besproken te worden.
Meisje (17), vwo
Het nieuws (NOS, Telegraaf, AD etc) maakt gebruik van sluwe trucjes. Als er slecht nieuws is over bijv corona of inflatie worden er al heel snel foto’s gebruikt van mensen met een migratie-achtergrond of een islamitische religie. Bij goed nieuws zie je deze doelgroep haast bijna nooit voorkomen. Ik heb hier de afgelopen 2 jaar goed opgelet en het is verschrikkelijk als je het doorhebt. Ik heb de desbetreffende nieuwsmedia aangesproken hierop en krijg vaak te horen dat het “toeval” is. Na 100x is het geen toeval meer in mijn optiek. Het autonome zenuwstelsel zal onbewust deze informatie verwerken. Zo ontstaan vooroordelen. Mensen zullen slechte dingen linken aan mensen van deze doelgroep. Hierdoor zal de samenleving alleen maar meer uit elkaar gaan. Ik volg het nieuws elke dag, maar ik ben wel een kritische lezer.
Meisje (19), vwo
Persoonlijk vind ik dat er journalistiek meer aandacht gegeven moet worden aan de mentale gezondheid van jongeren. Op scholen ervaren duizenden leerlingen/studenten stress, angst, burn-out of depressieve klachten. Sommige van die klachten zijn ontstaan door te veel druk om goed genoeg te presteren, pesterij of faalangst. Er is veel stigma rond dit onderwerp, want niet veel mensen willen begrijpen dat er mentale stoornissen of klachten kunnen ontstaan tussen jongeren. Het is belangrijk dat scholen een veilig atmosfeer kunnen creëren voor leerlingen/studenten zodat zij gerust bij iemand (bijvoorbeeld een counselor) terecht kunnen zonder zich daarbij te schamen.
Iedere leerling/student strijdt zijn eigen oorlog in het hoofd en ook wij verdienen aandacht op dit gebied. Niet alleen vermindert dit het stigma rondom mentale problemen, maar ook gaan de leerlingen/studenten zich beter voelen in hun vel en kunnen ze veel beter presteren zonder dat hun klachten ze belemmeren.
Het nieuws zou ik het liefst op sociale media willen lezen zoals op Instagram, want daar zit ik vaker op en dan zie ik het nieuws ook eerder voorbij komen.
Ana (16), vmbo