#UseTheNews nu ook op scholen

#UseTheNews Nederland is nu ook actief op scholen. Ons nieuwe programma #UseTheNews @ school biedt leerkrachten/docenten drie nieuwe opties aan om met leerlingen het gesprek aan te gaan over betrouwbaar (beeld)nieuws en journalistiek. Het programma is gemaakt met twee ervaren partners: CED-Groep en Beeld & Geluid Onderwijs.

 

ImageZ

 

Met ondersteuning van het Go Fonds heeft CED-Groep (onderwijsadvies en ontwikkeling) voor ons het lesprogramma ImageZ opgesteld. De doelgroep van dit pakket zijn leerlingen van groep 7 en 8 en leerlingen van klas 1 en 2 van het vo (vmbo – havo – vwo).

 

Met ImageZ duiken we in vier lessen in de wereld van het beeldnieuws en werken we in de klas met professionele persfotografen en andere beeldmakers. Een vernieuwend concept dat aansluit op de hedendaagse nieuwsbeleving van jongeren. Voor hen is het niet: ‘heb je dit gelezen?’, maar ‘heb je dit gezien?’.

 

Behalve een introductie van het vak journalistiek gaat het lesprogramma met leuke opdrachten in op hoe nieuws tot stand komt, wat (nep)nieuws is en hoe beeldmanipulatie werkt.

 

Centraal staat het bezoek van een persfotograaf aan een klas. Deze professionals staan nu nog nauwelijks voor klassen terwijl hun producten enorm aan waarde hebben gewonnen als cruciale nieuwsdragers. 

 

Wij geloven dat jongeren iets laten leren over nieuwswijsheid alleen echt  effectief is als we de nieuwssector uiteindelijk ook vertellen hoe leerlingen over de journalistiek denken. Het moet een cirkel zijn, geen pijl. Daarom is bij ImageZ de terugkoppeling van de opvattingen, ideeën en concrete voorbeelden van leerlingen een cruciaal onderdeel.

 

Luca Gutlich, ontwikkelaar bij de CED-Groep: ‘Met dit lespakket stimuleer je jongeren om op kritische wijze media en beelden te beschouwen. Met de kennis en vaardigheden die ze opdoen, kunnen ze beelden en berichten op waarde en betrouwbaarheid schatten. En daarmee hopen we meer begrip te creëren voor het functioneren van de democratie en de rol die betrokken partijen (waaronder journalistiek, beleidsmakers, politiek) hierin spelen. Ook hopen we hiermee leraren te helpen bij het vormgeven van aantrekkelijk, samenhangend, leergericht en impactvol onderwijs op het gebied van nieuwswijsheid.’

 

Onlinelessen over journalistiek in samenwerking met Beeld & Geluid

 

Wat is pluriformiteit? Waarom is het belangrijk? En hoe werkt framing? Samen met Beeld & Geluid Onderwijs hebben we twee gratis onlinelessen gemaakt over deze journalistieke begrippen, kant-en-klaar voor gebruik in de klas. De lessen zijn op maat gemaakt voor de onderbouw van het vmbo en havo.

 

In de eerste les maken leerlingen kennis met verschillende invalshoeken in het nieuws, de pluriformiteit van journalistieke media. Stap voor stap neemt de les ze mee in de werking van journalistiek, hoe nieuws tot stand komt, en waarom pluriformiteit zo belangrijk is in het nieuwsaanbod.

 

De tweede les behandelt het fenomeen framing. Hoe werkt framing? En hoe herken je het? Een actueel en relevant thema waar alle jongeren mee te maken krijgen – of zij nou bewust nieuws verslinden of er vluchtig mee in aanraking komen op social media.

 

Marieke Hermans, productmanager Onderwijs Online van Beeld & Geluid: ‘De media die je ziet, hoort en maakt, kleuren onze mening. Door te leren hoe journalistiek werkt, snap je beter welke keuzes je maakt. Juist daarom maakte onze media- en nieuwsexpert deze lessen met inspirerende fragmenten uit het archief. Zodat docenten hun lessen makkelijk met audio en video verrijken, en dáár worden leerlingen dan weer heel blij van!’

 

Database Nieuws en Journalistiek

 

De Database Nieuws en Journalistiek is ten slotte een overzichtelijke en doorzoekbare selectie uit het grote educatieve aanbod over deze thema’s. Leerkrachten/docenten kunnen daar ook ondersteunend materiaal vinden van nieuwsorganisaties zelf, waarmee ze de lessen extra interessant en leuk kunnen maken, alles centraal op één plek. CED-Groep heeft ons geholpen met het indelen naar onderwijstype.

 

De database vind je hier en zal steeds worden bijgewerkt.

 

Download persbericht: Persbericht #UseTheNews @ school

 

Meer informatie:                                                    

Bij interesse in ons aanbod  

Bezoek de website 

 

Contact: 

#UseTheNews:  patrick.selbach@usethenews.nl

CED-Groep:  L.Gutlich@cedgroep.nl

Beeld & Geluid Onderwijs: mhermans@beeldengeluid.nl

 

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven