#UseTheNews officieel gelanceerd in Oostenrijk

#UseTheNews is live in Oostenrijk. Het nationale persbureau APA werkte al enkele maanden aan de voorbereidingen, maar eind januari lanceerde APA samen met partners het initiatief op een bijeenkomst in Wenen met Oostenrijkse journalisten. #UseTheNews bundelt in het Alpenland onder meer specialisten voor educatie over nieuwswijsheid (Mischa) en krantenuitgevers.

 

Clemens Pig, de ceo van APA, benadrukte de grote noodzaak van #UseTheNews. De samenwerking tussen publieke en private mediapartijen, jongeren, het onderwijs en onderzoekers is volgens hem even uniek als urgent. Het medialandschap overal in Europa wijzigt, het gebruik van, de toegang tot en de perceptie over het nieuws wijzigen radicaal. Dat heeft samen met de technologische ontwikkelingen niet alleen gevolgen voor de mediasector en het onderwijs, maar ook voor de maatschappij en de democratie.

 

#UseTheNews biedt volgens de partijen in Oostenrijk en elders een neutraal terrein voor alle partijen om informatie en ervaringen uit te wisselen, concrete praktijkprojecten te initiëren en om jongeren een podium te geven.

 

Jongeren

 

Samen met Meinolf Ellers, de initiatiefnemer van #UseTheNews in Duitsland in 2020, maakte Pig duidelijk dat de stem en het mediagedrag van jongeren meer aandacht moeten krijgen. Niet alleen voor een goed geïnformeerde samenleving maar ook omdat jongeren willen bijdragen, willen meedenken en hun toekomst willen vormgeven. Die kans moeten ze dan wel krijgen.

 

”Nieuwsmedia verliezen onder jongeren terrein als het gaat om het leveren en duiden van nieuws. Voor de digitale generatie die nieuws overal kunnen tegenkomen, vormen familie, vrienden en influencers een steeds grote rol in het beantwoorden van de belangrijkste vraag van jongeren: wat heeft het nieuws met mij te maken?,” aldus Ellers. 

 

Het credo van #UseTheNews is om “op ooghoogte” met jongeren te praten over het brede thema van nieuws voor volledig digitale jongeren. Daarom krijgt de ontwikkeling van de jongerencommunity NewsZees in alle landen waar #UseTheNews werkt de komende jaren veel aandacht, nationaal maar waar mogelijk ook grensoverschrijdend.

 

Samen zoeken

 

De huidige vier landen van #UseTheNews vragen de komende tijd gezamenlijk aandacht voor de groep jongeren die in elk land het minst in aanraking komt met nieuws en ook moeilijk bereikbaar is. Volgens sommige onderzoeken past dit stempel wel op ongeveer een op de drie jongeren.

 

#UseTheNews initieert internationaal onderzoek om te zien waar er mogelijkheden zijn voor media en voor bijvoorbeeld docenten nieuwswijsheid om juist deze groep op ooghoogte te benaderen.

 

foto: Credit: APA-Fotoservice/Ludwig Schedl

Over de auteur

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessant? Wil je meer weten of met #UseTheNews in contact komen? Of partner worden? Stuur een mailtje naar team@usethenews.nl.

Scroll naar boven